Mediji: Pompeo stiže u posjetu Podgorici i Skoplju

Mike Pompeo
Bill Taylor, ključni svjedok na saslušanjima o opozivu, koga je Trump kritizirao, odstupit će sa svoje dužnosti dan prije Pompeove posjete (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo posjetit će u okviru turneje od 1. do 6. listopada Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, prenosi agencija Tanjug.

Iz State Departmenta je potvrđeno da će Pompeo u Crnoj Gori razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Milom Ðukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomacije Srđanom Darmanovićem.

Bit će to prvi službeni posjet jednog američkog državnog tajnika Crnoj Gori od obnove njezine državne neovisnosti 2006. godine, prenio je Glas Amerike.

Pompeo, jedan od nabližih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, u Podgorici će naglasiti važnost partnerstva i savezništva dvije zemlje u NATO-u, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta na brifingu za novinare o Pompeovoj europskoj turneji, koji je održan na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

‘Crna Gora je važan saveznik’

Pompeo će, kako je kazao, također naglasti otvorenost NATO-a za nove članice i dopinos koji je Crna Gora kao mala zemlja donijela Savezu u smislu geografskog položaja i izlaska na Jadransko more.

Na pitanje Glasa Amerike o značaju i “tajmingu” posjeta, dužnosnik je rekao kako je Crna Gore važan saveznik i da se “državni tajnik raduje povijesnoj prilici da je posjeti”.

Američki državni tajnik će nakon Crne Gore otputovati u Sjevernu Makedoniju, koja je na putu da postane 30. članica NATO-a, a u Ohridu će se sastati s najvišim makedonskim dužnosnicima.

U obje balkanske zemlje, kako je priopćio dužnosnik State Departmenta, bit će naglašena američka podrška rješavanju problema, među kojima su i odnosi Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike.

On je dodao kako je očito da su Sjedinjene Američke Države angažirane u tom pogledu te da žele vidjeti napredak, a da je sporazum iz Prespe pokazao da je riješeno nešto za što su mnogi mislili da nikada nece biti riješeno.

Fokus na regiju Zapadnog Balkana

Kako se navodi, visoki dužnosnik State Departmenta rekao je da SAD ostaje vrlo angažiran i fokusiran na regiju Zapadnog Balkana, koji je strateški važan za viziju Europe, ujedinjene, slobodne i u miru, te da to pokazuje odluka državnog tajnika da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera.

Prije Crne Gore, Pompeo će, kako je najavljeno, boraviti u Italiji i Vatikanu, gdje će imati privatnu audijenciju kod pape Franje.

Europsku turneju će završiti posjetom Grčkoj.

Izvor: Agencije