Mitsotakis: Grčka će poštovati Prespanski sporazum

Mitsotakis je pozvao Zaeva da u skladu sa vremenskim okvirima ispunjava obaveze iz sporazuma, posebno u vezi zaštite trgovinskih marki (EPA)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu kako je, iako se ne slaže sa Prespanskim sporazumom, Grčka dužna ga poštivati, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na grčku agenciju ANA-MPA.

Prema izvorima iz grčke Vlade, Mitsotakis je rekao Zaevu kako on ne bi potpisao Sporazum iz Prespe, koji je prethodna grčka Vlada na čelu sa Alexisom Tsiprasom potpisala sa Sjevernom Makedonijom u junu 2018. godine, ali kako je taj sporazum sada dio međunarodnog prava i kako je zvanična Atina dužna da ga poštuje.

On je istakao kako je u vrijeme ratifikacije Prespanskog sporazuma u grčkom Parlamentu, kao lider opozicije, činio sve što je mogao da spriječi njegovu ratifikaciju.

Mitsotakis je pozvao Zaeva da u skladu sa vremenskim okvirima ispunjava obaveze iz sporazuma, posebno u vezi zaštite trgovinskih marki.

Susret u New Yorku

Zaev je rekao kako je njegova Vlada posvećena provođenju Prespanskog sporazuma.

On je dodao kako će primjena sporazuma povećati grčke investicije u Sjevernoj Makedonije, dok je na to Mitsotakis rekao kako nepostojanje sporazuma u prošlosti nije spriječilo to da se dogodi.

Mitsotakis i Zaev susreli su se jučer po prvi put, na marginama generalne skupštine UN-a u New Yorku, nakon što su održani parlamentarni izbori u Grčkoj na kojima je aktuelni grčki premijer Mitsotakis pobijedio bivšeg premijera te države Tsiprasa.

Izvor: Agencije