Francuska bez stava prema pregovorima EU-a sa S. Makedonijom

Sjeverna Makedonija
Ursula von der Leyen kaže da nema signala da će na sastanku čelnika EU-a biti donesena odluka o procesu proširenja (EPA)

Francuski ambasador u Skoplju Christian Thimonier izjavio je da Pariz još nije donio konačnu odluku o tome hoće li dati saglasnost za otvaranje pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom, prenosi Tanjug.

Thimonier za TV21 kaže da još nemaju konačnu odluku, ali da će eventualni početak pregovora biti korak naprijed. Ipak, dodaje da odluka Pariza zavisi od vladavine prava u Sjevernoj Makedoniji, odnosno od nastavka procesuiranja predmeta Specijalnog tužilaštva i stavljanje tačke na fenomen nekažnjavanja političkih elita u toj zemlji.

“Francuski stav i dalje se definira. Prethodno su održani važni razgovori tokom posjete makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova Parizu i analiziraju se svi pozitivni argumenti koje je on iznio, a koji se odnose na početak pregovora Unije sa Sjevernom Makedonijom”, izjavio je Thimonier.

Pozitivni koraci Sjeverne Makedonije

Dodao je da je Francuska uzela u razmatranje sve pozitivne korake koji su postignuti u Sjevernoj Makedoniji, posebno potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Jučer je komisija za vanjske poslove njemačkog Bundestaga usvojila preporuku o početku pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Unijom.

Evropsko vijeće u oktobru treba donijeti odluku o tome hoće li EU početi pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom nakon što je ta odluka odgođena u junu ove godine.

Izvor: Agencije