Prvi susret Zaeva i Mitsotakisa u New Yorku

Vlada Sjeverne Makedonije je maksimalno fokusirana na izgradnju partnerstva s Grčkom (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev susreo se u utorak prvi put s novim grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, javlja portal Plusinfo.

Tokom sastanka Zaev je prenio Mitsotakisu da je Vlada Sjeverne Makedonije maksimalno fokusirana na izgradnju partnerstva s Grčkom, zasnovanom na prijateljstvu i zajedničkom interesu za prosperitet regije i dobrobit građana obje zemlje, prenosi Tanjug.

Podržano otvaranje pregovora

On je, također, naglasio da je Sjeverna Makedonija spremna za provođenje Akcionog plana o intenziviranju i poboljšanju saradnje između Atine i Skoplja, što je predviđeno Prespanskim sporazumom.

Kako navodi Plusinfo, Mitsotakis je podržao otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom te naglasio da je dosljedno provođenje Prespanskog sporazuma ključno za unaprijeđenje odnosa i osiguravanja evropske perspektive te zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Skoplje i Atina historijski pomak i rješavanje spora o imenu Makedonije napravili su pod vodstvom premijera Zaeva i Tsiprasa. Promjenom vlasti u Grčkoj, u susjednoj Sjevernoj Makedoniji očekuje se i promjena u odnosima između dvije zemlje.

Published On 14 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO