Sjeverna Makedonija spremna za pregovore s EU-om

Zaev: 'Početak pregovora bit će uspjeh i za Sjevernu Makedoniju i za Evropsku uniju' (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je u ponedjeljak da je ovo ključni period za njegovu zemlju i da su svi napori fokusirani da se održi pozitivni duh kod zemalja članica Evropske unije za podršku toj zemlji da otvori pristupne pregovore s EU-om.

Na zajedničkoj večeri šefova vlada i država zemalja zapadnog Balkana, koju je priredila visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u Misiji EU-a u Organizaciji Ujedinjenih naroda, rekao je da je ostalo još nekoliko sedmica do samita Evropskog vijeća u oktobru, kada se očekuje pozitivna odluka o početku pregovora Sjeverne Makedonije s EU-om.

Pozitivne preporuke

“Nakon dobijanja kandidatskog statusa za učlanjenje u EU u 2005. i brojnih pozitivnih preporuka od Evropske komisije Sjeverna Makedonija spremna je početi pregovore s EU-om bez daljnjeg odgađanja”, rekao je Zaev, a prenosi TV Sitel iz Skoplja.

Kako je naglasio, početak pregovora bit će uspjeh i za Sjevernu Makedoniju i za EU, kao rezultat zajedničkih stremljenja tokom pretpristupnog procesa, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije