Raste broj ilegalnih migranata u Sloveniji

U slovenskom Amnesty Internationalu tvrde da se dogodio 'zabranjeni oblik diskriminacije' (EPA)

Slovenska policija zabilježila je od početka ove godine preko 11.000 ilegalnih prelazaka granice, izjavio je slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

“Najbrojniji ilegalni migranti su iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a većinu ih vraćamo u Hrvatsku”, kazao je on odgovarajući na zastupnička pitanja o problemu ilegalnih migracija, prenosi Hina.

Ukupno je od početka ove godine zabilježeno 11.291 ilegalnih prelazaka granice.

Policija u zadnje vrijeme, dodao je, primjećuje intenzivno krijumčarenje migranata na granici s Hrvatskom, a do sada je privela ukupno 324 krijumčara, među njima i četrdesetak slovenskih državljana.

Dodatna panelna ograda na granici

Na pitanje opozicije o mogućem davanju policijskih ovlasti vojsci kako bi se granica bolje kontrolirala pred nezakonitim migracijama, on je rekao da se takva mogućnost analizira i da bi se takav član zakona o odbrani mogao aktivirati u slučaju potrebe.

Osim toga, pojasnio je kako se trenutno na slovensko-hrvatskoj granici podiže dodatna panelna ograda, a do kraja ove godine planiraju i zapošljavanje još stotinjak policajaca za bolju zaštitu granice.

Uoči nadolazeće zime može se očekivati povećan broj ilegalnih prelazaka granice, ali ne na onom nivou kako je to bilo u vrijeme velike izbjegličke krize 2015/16. godine, istakao je Poklukar.

Izvor: Agencije