Mogherini i lideri Balkana za nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Federica Mogherini je bila domaćin tradicionalne radne večere s partnerima sa Zapadnog Balkana (Fena)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i lideri zemalja Zapadnog Balkana su u nedjelju navečer podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i pozvali na skoro postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, prenose agencije, pozivajući se na saopćenje Evropske komisije.

Kako navodi Tanjug, Mogherini je, na marginama 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku bila domaćin tradicionalne radne večere s partnerima sa Zapadnog Balkana.

Na večeri su bili predsjednik Kosova Hashim Thaci, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić te ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

U Briselu navode kako su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regije razmotrili postignuti “značajan napredak” i sagledali buduće zadatke u cilju evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Solidarnost s Albanijom

“Svi su podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa”, navodi se u saopćenju EK-a, koje prenosi Tanjug.

Agencija dodaje kako su se Mogherini i predstavnici regije založili i za otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su ocijenili kao ključne, kako za dvije države, tako i za regiju i Uniju.

“Svi partneri sa Zapadnog Balkana potvrdili su snažnu posvećenost EU perspektivi, insistirajući na nastavku reformi, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navodi se u saopćenju.

Visoka predstavnica EU-a i predstavnici država Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost s Albanijom nakon što je tokom vikenda ovu balkansku državu pogodila serija snažnih zemljotresa.

Izvor: Agencije