Bandić ne mora platiti 2,5 miliona eura poreznog duga

'Svaka prikupljena donacija trošila se za zatvaranje troškova predsjedničke kampanje', potvrdila je Bandićeva advokatica Ksenija Vržina (Reuters)
'Svaka prikupljena donacija trošila se za zatvaranje troškova predsjedničke kampanje', potvrdila je Bandićeva advokatica Ksenija Vržina (Reuters)

Visoki upravni sud potvrdio je raniju presudu prema kojoj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne mora vratiti 18 milijuna kuna (2,5 milijuna eura) navodnog poreznog duga na nepotrošene donacije iz njegove predsjedničke kampanje 2009., javila je Hina.

Bandićeva je odvjetnica Ksenija Vržina rekla toj agenciji da je Visoki upravni sud odbio žalbu Porezne uprave na nepravomoćnu presudu Upravnog suda, koji je u siječnju presudio u Bandićevu korist.

“Prije osam mjeseci Županijski sud u Zagrebu je obustavio postupak protiv Bandića za dio optužnice u aferi ‘Agram’ koji se odnosio na financiranje predsjedničke kampanje i plaćanje poreza 2009. i 2010. godine. Pojasnio je kako je riječ o pravnom pitanju te da se o tome vodi upravni spor i da kazneni sud ne može odlučivati o upravnim sporovima”, kazala je Vržina.

Dodala je i da se Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žalio na tu odluku Županijskog suda, pa se sada čeka odluka Vrhovnog suda.

‘Bandić ništa nije stavio u svoj džep’

Bandićeva odvjetnica dodaje da je njezin branjenik pokrenuo upravni spor protiv Ministarstva financija, u kojem je nekoliko pravnih stručnjaka zauzelo stav da nije bilo zakonske zapreke ni ograničenja da prima donacije, a što su kasnije podržali Upravni sud i Visoki upravni sud.

Vržina je pojasnila da je u tužbi Upravnom sudu istaknula kako je novac za kampanju uplaćivan od 18. studenog 2009. do 5. lipnja 2012. te da su sve donacije utrošene namjenski.

“Svaka prikupljena donacija trošila se za zatvaranje troškova predsjedničke kampanje, što znači da je svaki novac koji je bio uplaćen kao donacija odmah bio utrošen za zatvaranje računa te su tim novcem podmireni svi troškovi kampanje, a pritom Bandić ništa nije stavio u džep”, rekla je Vržina.

Gradonačelnikova je braniteljica dodala da su USKOK i Porezna uprava zauzeli stav da je zakonom bilo propisano dokad se novac za kampanju može prikupljati te da je Bandiću na temelju USKOK-ove optužnice za nelegalno financiranje kampanje bila blokirana imovina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO