Premijer Slovenije dao podršku za gradnju nuklearke Krško 2

Šarec je ocijenio da bi do konačne odluke o gradnji nuklearke moglo proći i do desetak godina (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da smatra važnim da se Slovenija odluči za gradnju novog bloka nuklearke u Krškom, što je prije dvije sedmice izjavio prilikom posjete toj nuklearki.

“Slovenija iz Krškoga dobiva 40 posto električne energije u ukupnoj bilanci, potrošnja struje će se u budućnosti povećavati, a trebamo i samodostatnost u opskrbi strujom za budući razvitak“, kazao je Šarec u razgovoru za državni tv servis, povodom prve godišnjice mandata njegove vlade, prenosi Hina.

Kao dodatni razlog zašto zagovara nuklearnu energiju protiv koje su ekološka udruženja, pojasnio je da je to jedini način da Slovenija ispuni postavljene ciljeve na području smanjivanja stakleničkih gasova, nakon što se zatvore ekološki neadekvatne termocentrale.

Za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom “zanimaju se Amerikanci, Rusi, ali i drugi”, kazao je Šarec koji je prošlog sedmice tu temu otvorio i u razgovoru s ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom, prilikom službene posjete Moskvi.

Mogućnost produženja licence

Šarec je ocijenio da bi do konačne odluke o gradnji nuklearke, nakon koje bi se raspisao međunarodni tender moglo proći i do desetak godina, ali da je već sada o tome potrebno razmišljati i donositi rješenja.

Nuklearka Krško ima dozvolu za rad do 2023. godine, kada ističe 40 godina od početka njenog djelovanja, ali i mogućnost produženja licence za rad od dva puta po deset godina, što znači da bi prestala raditi 2043. godine, a do tada bi se u Krškom postavio drugi blok.

Energetski stručnjaci upozoravaju da bi Slovenija unaprijed morala osigurati obrazovanje 400 do 500 inženjera specijaliziranih za rad u nuklearki, te osigurati skladištenje radioaktivnih elemenata “stare” nuklearke nakon njene dekomisije.

Šarec vodi petočlanu koaliciju ljevice i centra, formiranu nakon što relativni pobjednik lanjskih izbora, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša nije uspio osigurati koalicijske partnere za desnu vladu.

Šarecova vlada formalno je manjinska, ali joj većinu u parlamentu putem posebnog partnerskog ugovora osigurava Ljevica (L), stranka koju po programu i ciljevima uspoređuju s grčkom Syrizom.

Izvor: Agencije