Palmer i Vučić: Mir i stabilnost važni za napredak

Palmer je prilikom nedavne posjete Podgorici izjavio da se SAD ponovo fokusira na Zapadni Balkan (AP)

Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske su važnosti za politički i ekonomski napredak cijele regije, složili su se zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“U otvorenom i konkretnom razgovoru, koji je nastavak njihovog nedavnog sastanka u Njujorku, Vučić je ponovio da će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije”, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije, prenosi Tanjug.

Vučić i Palmer dogovorili su se da se ponovo sastanu u sljedećih 10 dana.

Prioriteti SAD-a

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan izjavio je prilikom nedavne posjete Podgorici da se SAD ponovo fokusira na tu regiju.

Tada je rekao da će njegovi prioriteti biti otvaranje pregovora pristupanju Evropskoj uniji za Skoplje i Tiranu, povratak Beograda i Prištine dijalogu i traženje rješenja za funkcionalnost Bosne i Hercegovine, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije