Izetbegović ponovo predsjednik SDA

Deklaracija SDA izazvala je brojne reakcije političkih zvaničnika u BiH, ali i u Srbiji (Fena)
Deklaracija SDA izazvala je brojne reakcije političkih zvaničnika u BiH, ali i u Srbiji (Fena)

Nakon što su ga delegati sedmog stranačkog kongresa u subotu izabrali za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, koji je i do sada obavljao tu dužnost, na konferenciji za novinare je izjavio da SDA, u predloženom novom statutu, racionalizira stranačke strukture i uvodi odredbe o ograničenju mandata i akumulacije funkcija.

Izetbegovićev reizbor je bio jednoglasan, a on je bio jedini kandidat. Prethodno su delegati većinskom voljom odlučili da neće glasati tajno o predsjedniku, već aklamacijom.

“Otvorili smo kvote za žene, mlade i nebošnjake, omogućićemo povoljniji gender, nebošnjaci i mladi treba da budu zastupljeni na svim nivoima”, rekao je, dodavši da stranka treba biti kao Bosna i Hercegovina koju odlikuje bogatstvo različitosti, kako prenosi Fena.

Istaknuo je da su prioriteti u idućem razdoblju integracije, sve ono, kako je rekao, što se suprotstavlja tendencijama dezintegracije, a prije svega to su unutarnje integracije te zatim integracije u EU i NATO, a prioritet su i reforme.

U tom kontekstu, za iduću godinu je najavio usvajanje “oko pola evropske legislative”, što će biti imperativ za Bosnu i Hercegovinu, po principu “uzmi li ostavi”.

Prioriteti stranke u novom mandatu, najavio je Izetbegović, bit će i očuvanje tekovina obrane BiH i “odbrana onih koji su branili BH”, iskorak prema bosanstvu i snažnije okretanje dijaspori, kao i snažnija briga za povratnike.

Izetbegović: Nadam se da možemo uvjeriti ‘srpski korpus’

Najavio je i jači angažman za unaprijeđenje statusa kategorija kao što su obitelj i mladi koje su, po Izetbegovićevim riječima, u međuvremenu “napadnute društvenim pošastima”.

Kao idući, vrlo bitan cilj SDA, naznačio je snažnije ulaganje u znanost, kulturu i sport.

Mora biti, kaže, više novca za to “jer u Bosni i Hercegovini se rađaju izvanredni ljudi, talenti”.

“Iza nas je proces tranzicije netržišne privrede u tržišnu i sad se treba baviti mjerama o radnim uvjetima, ispravljati nepravde u tom pravcu, popravljati uslove rada. Jedan od fokusa SDA bit će na tome u narednom mandatu”, riječi su lidera SDA.

Programska deklaracija SDA, koju je u subotu prezentirao delegatima Kongresa, izazvala je prašinu kod određenih stranaka jer je izraženo opredijeljenje za regionalno uređenu Bosnu i Hercegovinu, što je želja i politika za koju će se, kako je najavio, ova stranka zalagati.

Izetbegović je izrazio nadu da će i “srpski korpus” biti moguće uvjeriti da Bosna i Hercegovina pripada EU i NATO integracijama jer primjeri iz regije, iz Crne Gore na primjer, govore o boljicima takvog opredijeljenja.

Ne ‘gvozdena ruka’, već čvrsta politika

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je iznio statistički podatak da je za četiri godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno 109.000 radnih mjesta te podsjetio da je on svojevremeno obećao 100.000 mjesta u deset godina.

Izetbegović je negirao opaske da, prema novom predloženom statutu SDA, on kao predsjednik stranke ima golemu moć, a nikakvu odgovornost.

Naprotiv, njegova odgovornost je zapravo golema, ustvrdio je i povodom toga što još nije realizirana najavljivana apelacija sudu za promjenu naziva entiteta Republika Srpska te je novinarima obrazložio da još nije vrijeme za to, kako je procijenjeno u njegovoj stranci.

Izetbegovićevo mišljenje je da reizbor za lidera SDA nije rezultat njegovog prethodnog upravljanja “gvozdenom rukom”, već naprotiv, toga da su ljudi prepoznali čvrstu i jaku politiku SDA, ali politiku koja pomiruje, a ne dijeli ljude.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od 1.320 delegata na kongresu SDA izjasnit će se o prijedlogu novog statuta stranke. Ostavljena je opcija ulaganja amandmana na taj dokument, koji, ako prođe, donosi racionalnu stranačku organizaciju, kažu iz SDA. Analitičari ocjenjuju kako se, međutim, ide ka centralizaciji stranke te povećanju moći predsjednika SDA.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO