Srbija donirala Drvaru milion eura

Vučić je naveo da će 75.000 eura biti izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama s troje i više djece i rješavanje sličnih problema s kojima se suočava općina (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija izdvojila milion eura pomoći Drvaru, a ta sredstva bit će uložena u najvažnije projekte od interesa za stanovnike tog bosanskohercegovačkog grada, uključujući vodovod, javlja agencija Beta.

Dodaje se da će dio novca biti upotrijebljen za izmirivanje dugovanja koja općina Drvar nije mogla pokriti.

“Veoma sam srećan što sam ovde. Neko mi je rekao da od Berlinskog kongresa, a možda i od pre, nijedan od srpskih knezova, kraljeva, pa onda predsednika, premijera nikad nije došao u Drvar. Srećan sam što sam ovde i što smo nešto malo mogli da pomognemo”, kazao je Vučić.

Također je rekao da će dio od milion eura koje je Srbija donirala, odnosno 75.000 eura, biti izdvojeno za neisplaćene obaveze prema porodiljama, majkama s troje i više djece i rješavanje sličnih problema s kojima se suočava općina.

Prema njegovim riječima, ostatak novca bit će uložen u najvažnije projekte, poput projekta za vodovod.

Posebne subvencije

“Spremni smo iz Beograda da uložimo u Drvar i taj novac će biti upotrebljen na najbolji način”, istakao je Vučić i stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima, navodeći da ovo nije kraj podrške zvaničnog Beograda.

“Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije”, rekao je, dodavši da će biti donesena odluka o davanju posebnih subvencija za one koji žele ulagati u četiri bh. općine – Petrovac, Drvar, Grahovo i Glamoč.

“Osećaćete sve veću pomoć Srbije. Gledaćemo da obnovimo sve jer moramo da pokažemo snagu razvoja, jačanja ekonomije i snagu budućnosti u koju verujemo”, naglasio je.

Vučić je u Drvar, koji je općina u bh. entitetu Federacija BiH s većinski srpskim stanovništvom, došao s ministrima odbrane i finansija Srbije, Aleksandrom Vulinom i Sinišom Malim.

U posjetu Drvaru s Vučićem je stigao i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, dodaje agencija Beta.

Izvor: Agencije