Mogherini: Kosovo ostaje politički prioritet za EU

Mogherini: 'Ovi izbori odvijaju se u važnom trenutku za Kosovo, kada se ono mora kretati odlučnije da ostvari napredak na evropskom putu, u reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom' (EPA)

Evropska unija šalje svoju posmatračku misiju da prati prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar, saopćila je danas evropska vanjskopolitička služba, prenosi agencija Beta.

Visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini rekla je da Kosovo “ostaje politički prioritet” za Uniju i da slanje misije na izbore potvrđuje produženi angažman i posvećenost EU-a podršci demokratskim procesima Kosova, navodi se u saopćenju.

Ona je imenovala Violu von Cramon-Taubadel, članicu Evropskog parlamenta, šeficom kosovske posmatračke misije i rekla kako je uvjerena da će misija pod vodstvom te njemačke političarke “doprinijeti inkluzivnim, vjerodostojnim i transparentnim izborima”.

“Ovi izbori odvijaju se u važnom trenutku za Kosovo, kada se ono mora kretati odlučnije da ostvari napredak na evropskom putu, u reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom”, rekla je Mogherini.

Važan doprinos

Uži tim od devet izbornih stručnjaka EU-a stigao je u Prištinu 7. septembra i ostat će do kraja izbornog procesa.

Kasnije će im se u septembru pridružiti 18 dugoročnih posmatrača, koji će biti raspoređeni širom države, a još kasnije, za izbornu nedjelju, još dodatnih 36 kratkoročnih posmatrača, navodi se u saopćenju.

Šefica posmatračke misije Cramon-Taubadel izrazila je uvjerenje kako je važno da EU nastavi pratiti izbore na Kosovu, što je počelo 2009. Izrazila je nadu da će posmatračka misija dati važan doprinos izborima i naporima da se osnaži kosovski izborni proces u budućnosti.

Kako se navodi u saopćenju, Unija ima dugu historiju praćenja izbornih procesa na Kosovu i slala je posmatračke misije i prethodnih prilika, posljednje dvije 2017, što odražava dugoročnu posvećenost Unije i njeno partnerstvo s Kosovom, prenosi Beta.

Izvor: Agencije