Ivo Sanader u bolnici, suđenje odgođeno

Sanader je zbog upalnih procesa hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu (Arhiva)

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja “provizije” u slučaju “Planinska”, u petak je zbog upalnih procesa hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgođen nastavak suđenja u aferi “Ina – MOL”, u kojoj USKOK bivšeg premijera i prvog čovjeka mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija, tereti za primanje i davanje mita, prenosi Fena.

Kako je rekla sutkinja Maja Štampar Stipić, iz remetinečkog zatvora telefonski su uoči rasprave obavijestili sud da je Sanader u srijedu odveden u KBC Zagreb, gdje je trebao operirati koljeno. Budući da su Sanaderu ustanovljeni upalni procesi, nije podvrgnut operativnom zahvatu te je s “Rebra” prebačen u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, gdje je zadržan na liječenju.

Odbili raspravu u odsutnosti

Budući da njegov branilac Čedo Prodanović, po Sanaderovoj izričitoj uputi, nije bio saglasan da se rasprava provede u njegovoj odsutnosti, u petak je odgođen nastavak ispitivanja svjedoka Stephana Huerlimanna posredstvom videolinka iz Švicarske.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. oktobra.

Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je posredstvom firme Roberta Ježića, navodno, trebao primiti 10 miliona eura, USKOK Sanadera u slučaju “Ina – MOL” tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako bude osuđen i presuda postane pravosnažna, državi vrati 10 miliona eura.

Izvor: Agencije