Hahn: S. Makedonija i Albanija zaslužuju otvoriti pregovore

Johannes Hahn kaže da je Zapadni Balkan 'dvorište Evropske unije' (EPA)

Odlazeći komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn smatra da Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužuju otvaranje pregovora za učlanjenje u Uniju, piše MIA.

Sjeverna Makedonija, smatra Hahn, napravila je znatan napredak, a najznačajnije je potpisivanje Prespanskog sporazuma, kojim je riješen spor s Grčkom, prenosi Tanjug.

“Prespanski sporazum, kojim je okončan dugogodišnji spor o imenu države, bit će dio historijskih knjiga. Kada sam preuzeo funkciju, država je bila usred političke krize čije je rješavanje zahtijevalo godine i brojne posjete Skoplju. Počeli smo s izjavom da neće biti proširenja Unije, a sada, pet godina nakon toga, ostavljamo realnim i živim evropski put za Zapadni Balkan”, kaže Hahn u intervjuu za crnogorski list Vijesti.

Dodaje da će se EU nastaviti zalagati za evropsku integraciju regije, ne zbog izbora određene ličnosti koja će voditi resor proširenja nego zbog jasnog interesa Evropske unije.

Novi komesar

Nekadašnji mađarski ministar pravde Laszlo Trocsanyi novi je komesar za susjedstvo i proširenje.

Poručio je da je “počašćen resorom” koji mu je povjeren, te je na Twitteru najavio saradnju s Evropskim parlamentom i budućim šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

Izvor: Agencije