Mediji: Hrvati više vjeruju EU-u nego vlastitoj Vladi i parlamentu

Hrvatska, EU
Hrvatska bi, ističe Šelo Šabić, mogla biti jači motor promjena svojom unutrašnjom politikom kao primjer da se isplati biti u EU (EPA)

Povjerenje u Vladu i Hrvatski sabor ima samo 13 posto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU-a, pokazalo je najnovije istraživanje Europskog parlamenta koje je proveo Eurobarometar.

Nakon Hrvatske, najniža je razina povjerenja u Vladu i parlament u Velikoj Britaniji, a slijedi Bugarska, u kojoj parlamentu vjeruje samo 17 posto građana, ali je znatno veće povjerenje u Vladu, približno 25 posto, prenosi Tanjug.

Najveće je povjerenje u državu u najrazvijenijim članicama, poput Danske, Finske, Nizozemske i Luksemburga.

Što je uzrok niskog povjerenja Hrvata u državu ne treba previše objašnjavati, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaju kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na povjerenje u institucije, prenosi Tanjug pisanje zagrebačkog Večernjeg lista.

Većina građana protiv uvođenja eura

Hrvati pritom za korupciju najodgovornijima smatraju političke stranke, a poraznim su rezultatima Eurobarometra sasvim sigurno, kako se navodi, pridonijeli i novi politički trendovi, poput neprincipijelne parlamentarne većine okupljene oko koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske narodne stranke (HNS), koju na životu održavaju “prebjezi” iz Socijaldemokratske partije (SDP) i saborski zastupnici iz zastupničkog kluba stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, piše list.

Takve kombinacije, stoji dalje, podgrijavaju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistički pokreti koji žive od kritike stranaka mainstreama.

U programima takvih populističkih stranaka i pokreta redovito je i kritika EU-a, međutim, rezultati Eurobarometra, kako se navodi, pokazuju da građani baš i ne dijele njihov stav kad je riječ o tome.

Povjerenje u samu Europsku uniju ima 46 posto hrvatskih građana, gotovo triput više njih nego što ih iskazuje povjerenje u Vladu i Sabor, navodi list.

Večernji list navodi da bi u rezultatima Vladu i premijera Andreja Plenkovića još mogao zabrinuti odnos građana prema zajedničkoj valuti, s obzirom na to da se više od polovice anketiranih u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja eura.

Za uvođenje eura izjasnilo se 42 posto građana, dok je njih 54 posto protiv, piše list.

Izvor: Agencije