Komšić o uvjetima uspostave Vijeća ministara BiH

Teoretski je moguće da mandatar bude imenovan glasovima druga dva člana državnog vrha, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića (Reuters)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je blokadu uspostave Vijeća ministara ne dobije li čvrsta jamstva da će ono provoditi reforme bitne za približavanje članstvu u NATO-u, prenose bosanskohercegovački mediji.

Istodobno, upozorio je i da nema ništa od izmjene Izbornog zakona, na čemu inzistira HDZBiH, odnosno čelnik te stranke Dragan Čović. 

Sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se imenovao novi mandatar za sastav Vijeća ministara Komšić će sazvati tek kad bude prihvaćen Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji bi zatim bio upućen u sjedište NATO-a u Bruxelles, javljaju mediji.

Kada se to dogodi, aktivirao bi se i Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

Komšić neće glasati za Tegeltiju

Komšić je to rekao dok se u Bosni i Hercegovini raspravlja hoće li sporazum o koaliranju, koji su početkom tjedna potpisali čelnici triju najvećih političkih stranaka u toj zemlji, osigurati nastavak puta za članstvo te države u NATO-u s obzirom na to da se tome izričito protive stranke iz bh. entiteta Republika Srpska.

Najavio je i da neće glasati za Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji bi trebao biti izabran na dužnost novog predsjedatelja Vijeća ministara “ukoliko nema odluke o upućivanju ANP-a”.

Teoretski je moguće da mandatar bude imenovan glasovima drugih dvaju članova državnog vrha, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, no to bi ujedno značilo kraj političkog savezništva između Komšićeve Demokratske fronte (DF) i Džaferovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) i opet bi zakompliciralo stanje na političkoj pozornici s neizvjesnim ishodom i očitom potrebom za novim koalicijskim preslagivanjem.

‘Šarena laža za Čovića’

Komšiću je neprihvatljivo mijenjati Izborni zakon na način kako to predviđa sporazum koji su 5. kolovoza potpisali Milorad Dodik, čelnik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

U sporazumu stoji da će se Izborni zakon mijenjati na način da osigura legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim razinama vlasti.

“Nema od toga ništa! To je šarena laža za Dragana Čovića. Plus, to je u suprotnosti s mišljenjem Europske komisije”, kazao je Komšić.

Izvor: Agencije