Još jedan osuđeni ‘Škorpion’ na prijevremenoj slobodi

„Škorpioni“ su zločin u Podujevu počinili kao jedinica koja se nalazila u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (EPA)

Miodrag Šolaja, bivši pripadnik jedinice „Škorpioni“ osuđen za masakr nad albanskim civilima u Podujevu na Kosovu 1999. godine, pušten je na uvjetnu slobodu nakon odsluženih dvije trećine kazne, prenosi agencija Patria.

Ovo je druga sudska odluka kojom se bivši pripadnici „Škorpiona“ puštaju na uvjetni otpust donijeta za nešto više od godinu dana.

Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavljeno je rješenje Apelacionog suda u Beogradu, donijeto 31. jula, da se bivši pripadnik „Škorpiona“ Miodrag Šolaja pušta na uvjetnu slobodu tri godine prije isteka kazne, nakon što je proveo 12 godina u zatvoru.

Šolaja je služio zatvorsku kaznu zbog učešća u masakru u Podujevu marta 1999. godine kada su „Škorpioni“ strijeljali 14 albanskih civila – sedmoro djece uzrasta od dvije do 15 godina i sedam žena.

Prije Šolaje je u martu 2018. godine na uvjetnu slobodu pušten je i Saša Cvjetan, osuđen za isti zločin na 20 godina zatvora.

Pogrešna praksa

Kako navodi Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), ta organizacija je još prošle godine ukazivala na „pogrešnu praksu“ suda u Srbiji da osuđene za ratne zločine puštaju na prijevremenu slobodu.

„Sud prilikom ocjene da li neko zadovoljava kriterijume da bude pušten na uslovni otpust mora da uzme u obzir i druge okolnosti – za koje je djelo osuđen, da li je priznao izvršenje krivičnog dela, kao i da li je na suđenju izrazio kajanje i saosjećanje sa patnjom žrtava. U slučaju Miodraga Šolaje i Saše Cvjetana koji je ranije pušten na slobodu nije bilo ničega od ovih uslova. Šolaja je na suđenju tvrdio da nije kriv i da je za zločine u Podujevu čuo tek kasnije“, kaže Žanić.

„Škorpioni“ su zločin u Podujevu počinili kao jedinica koja se nalazila u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

„Škorpioni“ su prvobitno nastali kao paravojna formacija na prostorima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U julu 1995. godine, u mjestu Trnovo učestvovali su u strijeljanju šest bošnjačkih civila, među kojima i tri maloljetnika, o čemu postoje i videosnimci.

Izvor: Agencije