Američka ambasada čeka objašnjenje o saradnji BiH s NATO-om

SAD ostaje posvećen miru i sigurnosti u BiH, kao i prosperitetnoj budućnosti njenih građana, navodi se u saopćenju Ambasade (Fena)
SAD ostaje posvećen miru i sigurnosti u BiH, kao i prosperitetnoj budućnosti njenih građana, navodi se u saopćenju Ambasade (Fena)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je dogovor lidera tri najveće bh. političke stranke o formiraju vlast na državnom nivou, ističući da je na taj način potvrđen postojeći konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

“Namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu”, navodi se u saopćenju Ambasade.

Ističu da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitetnoj budućnosti građana BiH, prenosi Fena.

“Bit ćemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi  i jačanju vladavine prava”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak u organizaciji Izaslanstva Evropske unije u Bosni i Hercegovini s prisustvom ambasadora Larsa Gunnara Wigemarka, kojem su prisustvovali lideri političkih stranaka, izbornih pobjednika Općih izbora 2018. godine u vezi deblokade formiranja vlasti, lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor vezan za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Potpisani principi

Kako je prenijela Fena, ukupno je 12 principa, koji između ostalog, podrazumijevaju okvir za daljnju saradnju u vezi s nastavkom NATO puta BiH te deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

U trećoj tački sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi put ka NATO-u, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljivanje odnosa s NATO-om uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara.

U slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi.

Jedna od dogovorenih tačaka je i implementiranje svih sudskih presuda, kako stranih tako i domaćih u vezi s Izbornim zakonom.

U tekstu se još kaže da je, u institucijama na svim nivoima, potrebno osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu s ustavima, a izbor i imenovanje vršiti prema kriteriju dokazane kompetentnosti kandidata. Također, potrebno je usvojiti zakone i provesti mjere za sprječavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Socijalističke partija Petar Đokić poručio da je iz sporazuma vidljivo ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a.

06 Aug 2019

Deset mjeseci nakon izbora, čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Potpisani Sporazum ne definira jasno pitanje usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa, koji je preduvjet za aktivaciju MAP-a, za članstvo BiH u NATO-u. Upravo to bio je kamen spoticanja u fomiranju Vijeća ministara i uzrok neslaganja političara.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO