Wilson o Srbiji: Država koja ide u EU ne prima rusko oružje

Wilson: Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, vidjet ćemo ruske pokušaje, vidjet ćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose (EPA)

Izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća Damon Wilson izjavio je povodom isporuke ruskih tenkova Srbiji kako država koja ide u Evropsku uniju ne treba primati naoružanje iz Moskve, prenose agencije.

„Država koja ide u EU, ne prima naoružanje iz Moskve, to nije kompatibilno“, rekao je on za Glas Amerike.

Upitan da li Srbija time šalje signale Zapadu i kako vidi nabavku oružja iz Rusije, Wilson je odgovorio kako je to štetno i neodgovorno.

„Put Srbije ka EU je kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, ne kroz rusko naoružanje, ne preko oružja iz Moskve. Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, vidjet ćemo ruske pokušaje, vidjet ćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose“, kazao je.

On je ocijenio kako trenutne odluke mogu štetiti samim ciljevima Srbije i dodao kako razumije da je Rusija uz Beograd po pitanju članstva Kosova u UN.

Teški uvjeti rada opozicije

Komentirajući izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewa Palmera koji je rekao kako se nada da opozicija neće bojkotirati izbore u Srbiji, Wilson je rekao kako vjeruje u Ustav i demokratske institucije, ali je dodao kako opozicija djeluje u teškim uvjetima.

„Ako ste srbijanska opozicija, teško je! U teškoj je situaciji i to mi je jasno. Ne sviđa mi se medijska situacija u Srbiji, jako je teško, zato i pričam sa vama, zato sam veoma zadovoljan poslom koji obavlja redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku, mislim da je zaista važan. Ako želite da čujete različita mišljenja, zaista je to teško“, navodi Wilson.

On je naveo kako primjećuje trend bojkota, naročito na Balkanu, i osporavanja legitimiteta parlamenta, ali je upitao kuda to vodi.

„Veoma imam razumevanja za teške uvjete u kojima djeluje srbijanska opozicija, to nije lak zadatak. Istovremeno je važno biti na terenu, razgovarati sa ljudima i zajednicama, ući u trku, biti odgovoran i boriti se za političke ideje preko dostupnih mehanizama, dok pokušavaju poboljšati demokratske procese. Znam da to nije idealno, ali me brine i da se samo kaže ‘Nećemo da učestvujemo’. Gdje to vodi državu? To nije baš optimistično, ako vidite da su na terenu jedni glasovi i samo jedna snaga“, dodao je Wilson.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO