Dodik pohvalio partnere iz SDA i HDZ-a

Dodik je pohvalio svoje partnere iz SDA i HDZ (Al Jazeera)

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je nakon sastanka sa stranačkim partnerima u bh. entitetu Republici Srpskoj da su stvoreni svi uvjeti za formiranje Vijeća ministara BiH.

Sa sastanka je poručeno da nema ništa od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da će se NATO integracije u BiH koordinirati sa Srbijom, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Dodik je pohvalio svoje partnere iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ), poručivši da su ispoštovali izbornu volju i shvatili da je to iznad svega.

“Bilo je vještački namještene konstrukcije političkog Sarajeva u vezi sa stvaranjem širokog bloka protiv SNSD-a i HDZ-a. U žal zato što to nije završeno prije, a moglo je, sada kažem da su stvoreni svi uslovi kako bi se formiralo Vijeće ministara”, kazao je Dodik.

‘Jasan stav’

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić je istakao da je stav jasan o svakom pitanju, ali da je vlast trebalo prije formirati.

“DNS pruža podršku hitnom formiranju vlasti na nivou BiH. Imamo puno ranije zauzet stav da euroatlantske integracije trebamo koordinisati sa Srbijom. Nadam se da će to biti koordinisano sa Srbijom”, kazao je Pavić.

Predsjednik Socijalističke partija Petar Đokić poručio je da je iz sporazuma vidljivo ono za šta se zalagao član Predsjedništva Milorad Dodik, a to je da nema ANP-a.

“To je bitno za ovaj sporazum. Pojedini su se javili da je ovo izdaja. U ovom dokumentu nigdje ne stoji da je usvojen ANP. Stoji da se ide u evropske integracije, ali ne NATO”, kazao je Đokić.

Predsjednik Narodne demokratske partije (NDP) Dragan Čavić je istakao da je sporazum napravljen u okvirima rezolucije iz 2017. godine, napominjući da niko ne može osporiti ništa.

Ključni parametri

“Član tri ima tri ključna parametra koji određuju poziciju Republike Srpske. Integrativni procesi će se voditi u skladu rezolucijom. Treba uočiti da unapređenje odnosa sa NATO-om ne prejudicira rješenje u vezi sa konačnim članstvom. Rezolucija je precizna u tom smislu. Neutralnost je mogući ishod. Sve se završava referendumom”, kazao je Čavić.

Napominje da se sve u vezi sa NATO-om uključuje Predsjedništvo BiH.

“Sva pitanja odbrane se donose punim konsenzusom Predsjedništva i nema mogućnosti preglasavanja. Nemoguće je preglasavanje. Vanjska politika daje mogućnost da član Predsjedništva potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, istakao je Čavić.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, te potpisali principe i program rada na državnoj razini. Kako je nakon sastanka koji je organiziralo izaslanstvo Evropske unije u BiH izjavio čelnik HDZ-a Dragan Čović, kao prioritet tog programa istaknuto je provođenje presuda domaćih i evropskih sudova u vezi s izbornim […]

Published On 05 Aug 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO