Izraelski ambasador zbog Oluje mijenjao ‘tweet’

S obzirom na osjetljivost, 'tweet' je promijenjen kako bi ispravno odražavao namjere ambasadora i države Izrael, poručuju izraelske vlasti (EPA)

Izraelski veleposlanik u Zagrebu Ilan Mor promijenio je tokom dana raniju objavu na Twitteru u kojoj je čestitao Hrvatskoj Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, navodeći u novom tweet da čestita Dan zahvalnosti.

“Čestitam Hrvatskoj 24. godišnjicu operacije ‘Oluja’, kojom je vratila svoj suverenitet u Domovinskom ratu. Čestitam tim povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, napisao je Mor jutros.

Takva je objava, prema listu Times of Israel, naišla na kritike Srbije, ali i povjesničara holokausta, pa je Mor promijenio objavu.

“Čestitam Hrvatskoj Dan domovinske zahvalnosti”, piše u promijenjenom tweetu.

Nekoliko sati kasnije, odgovarajući na upit novinara Times of Israel, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova u Jeruzalemu rekla je da je, “s obzirom na osjetljivost, tweet promijenjen kako bi ispravno odražavao namjere veleposlanika i države Izrael”.

Zurof: Izrael se u to ne treba miješati

Efraim Zuroff, povjesničar koji istražuje holokausta i kojem su na meti kritika već dugo Hrvatska i druge istočnoeuropske države koje se odbijaju izjasniti o zločinima protiv Židova, smatra da je čestitka izraelskog diplomata bila nepotrebna.

“To je vrlo nesretna poruka s vrlo lošim okusom s obzirom na to da je tokom ‘Oluje’ došlo do masovnog protjerivanja i da je gotovo 200.000 Srba protjerano iz svojih domova”, rekao je Zuroff. Smatra i da to nije konflikt u koji bi se Izrael trebao miješati.

Hrvatska obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Akcijom “Oluja” su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

U akciji “Oluja” za 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO