Izetbegović o sporazumu: Od NATO-a i EU do borbe protiv korupcije

Sporazumom je definisano da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru, kaže Bakir Izetbegović (Fena)

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je potpisivanjem sporazuma o formiranju Saveta ministara izmedju SDA, SNSD i HDZ BiH napravljen dobar politički okvir, ali i da će put BiH prema NATO-u biti usporen.

„On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi u sljedeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sadržano sve što je potrebno ovoj zemlji – integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije…“, rekao je Izetbegović novinarima u Tuzli, prenosi agencija Beta.

On je naveo da je lider SNSD-a Milorad Dodik tražio rok od mjesec u kojem će se pokušati deblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, početi s formiranjem Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH paralelno, dok bi se, kako je dodao, u hodu trebali riješiti i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu.

‘Rok od mjesec je prekratak’

„Rok od mjesec je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sljedećih mjesec-dva“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, sporazumom je definisano da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru.

Izetbegović je istakao da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine, ali da je bitno zadržati trend i okvir te raditi u okvirima koji su definisani zakonom i ranijim odlukama Predsjedništva BiH.

„Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine“, rekao je lider SDA.

Na pitanje novinara zašto se ne spominje u sporazumu Godišnji nacionalni program (ANP), Izetbegović je kazao da se „mnogo toga ne detaljiše“.

On je naglasio da je za njega bilo bitno definisati okvir i navesti treba raditi u skladu sa Ustavom i relevantnim važećim odlukama Predsedništva, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Na pitanje hoće li Zoran Tegeltija (SNSD), kao budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO, Izetbegović je kazao da će buduće Vijeće ministara BiH biti obavezno da sarađuje u definisanom okviru.

Prestanak mandata OHR-a

„Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i uopšte probosanski opredijeljeni građani i političari želeli. To će biti smanjenim intenzitetom“, kazao je ider SDA.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da će sticanjem kandidatskog statusa za ulazak u EU prestati mandat OHR-a u BiH, lider SDA je kazao da on prestaje kada se ispuni takozvani uslov 5+2.

„To nije bila tema današnjeg sporazuma. Mi o tome u BiH nećemo odlučivati, jer o tome odlučuje Vijeće za implementaciju mira (PIC), odnosno međunarodna zajednica“, naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, njegov stav je da treba raditi na tome da BiH postane stabilna zemlja kojoj neće trebati visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU.

Lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su danas dogovor vezan za formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici SDA, SNSD-a i HDZ-a postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, te potpisali principe i program rada na državnoj razini. Kako je nakon sastanka koji je organiziralo izaslanstvo Evropske unije u BiH izjavio čelnik HDZ-a Dragan Čović, kao prioritet tog programa istaknuto je provođenje presuda domaćih i evropskih sudova u vezi s izbornim […]

Published On 05 Aug 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO