CG: Uz izmjene zakona lakše pokretanje finansijskih istraga

Laković Drašković kaže i da je primjena ovog zakona prethodnih godina ostvarila svrhu (Vlada Crne Gore)

Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koje su nedavno usvojene u parlamentu Crne Gore doprinijet će lakšem pokretanju finansijskih istraga, rekla je šefica crnogorskog pregovaračkog tima za poglavlje 23 Marijana Laković Drašković. 

Ona kaže i da je primjena ovog zakona prethodnih godina ostvarila svrhu.

“U krivičnom postupku, u prethodnom periodu, samo na osnovu sporazuma o priznanju krivice, vrijednost oduzete imovinske koristi stečene krivičnim djelom je veća od 32 miliona eura, preciznije 32.334.897 eura”, izjavila je Laković Drašković za Novu M.

Blokirani milioni eura

Dodala je i da već postoje presude kojima se trajno oduzima imovina, a u kojima samo jedan objekat vrijedi oko milion i po eura. 

Takođe, prema njenim riječima, trajno je oduzeto više od 3.000 metara ostale nepokretne imovine, a nije zanemarljiva ni cifra kada je riječ o privremeno oduzetoj imovini.

“Samo u jednom slučaju 2018. godine, Specijalno državno tužilaštvo blokiralo 63 miliona eura i to na računima 112 rezidentnih pravnih lica”, navodi ona.

Takođe, kada je riječ o pranju novca kao samostalnom krivičnom djelu, privremeno je blokirano nešto više od milion eura.

“Ukupno je privremeno blokirano u istražnim predmetima, na računima kod poslovnih banaka gotovo 67 miliona eura”, rekla je ona.

Borba protiv organizovanog kriminala

Što se tiče poglavlja 23 i 24, napominje da Crna Gora reforme u oblasti vladavine prava shvata kao apsolutni prioritet.

Konstatovan je, takođe, i bilans rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala što je, kako navodi šefica pregovaračkog tima, posljedica kvalitetne međuagencijske i međunarodne saradnje Uprave policije koja je dovela i do vidljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala.

Laković Drašković ističe da je novoformirani sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Upravi policije doprinio još boljim rezultatima.

U planu je usvajanje Strategije reforme pravosuđa za period 2019-2022, a fokus će, kako kaže, biti na provođenju najznačajnijih reformskih prioriteta utvrđenih u pregovaračkom procesu za poglavlje 23.

Izvor: Agencije