Budva: Turci moraju da mijenjaju izgled hotela, nije mediteranski

Projektovani izgled kompleksa 'Mia Budva' (miabudva.com)

Turska kompanija „Mia Investments“ morat će da izmijeni izgled hotelsko-apartmanskog kompleksa „Mia Budva“ koji namjerava da gradi u Budvi jer nije u mediteranskom duhu, odlučilo je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja.

Ministarstvo je odbilo žalbu kompanije i potvrdilo rješenje glavnog budvanskog arhitekte Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica, koje predviđa izgradnju dvije kule sa po 15 spratova, prenose “Vijesti”.

Ministar Pavle Radulović prije nekoliko dana najavio takvu odluku, objasnivši da se odlukom arhitekte ne osporavaju koeficijenti, odnosno gabarit budućih kula, već samo njihov izgled.

Izostao mediteranski duh

U rješenju Ministarstva se navodi da predložena forma objekta, koji će biti izgrađen ispred Jadranskog sajma, ne može da se posmatra kao izolovana struktura u prostoru i da ne doprinosi stvaranju utiska primorskog grada.

“Najatraktivnija lokacija u Budvi zahtijevala je atraktivniju formu objekta. Materijalizacija objekta velikih dimenzija zahtjevala je mediteranski duh, što je predloženim rješenjem objekta izostalo“, napisala je Samardžić, što je u rješenju potvrdilo Ministarstvo.

Turski investitori planiraju da na parceli ispred Jadranskog sajma, na 50 metara od mora, površine 8.500 kvadrata izgrade luksuzni kompleks vrijedan 60 miliona eura – dvije kule od po 15 spratova sa 352 hotelsko-apartmanske jedinice.

Izvor: Agencije