Hahn i Lajčak pozvali Kosovo da ukine takse

Lajčak (lijevo) želi vidjeti pozitivnu promjenu na Kosovu, a Hahn poručuje da obje strane trebaju napraviti korake (EPA)

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han poručio je u Helsinkiju da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog Zapadnog Balkana.             

Dolazeći na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije i zapadnog Balkana u Helsinkiju, naglasio je važnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine.

“Rešenje, odnosno pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova gotovo je ključni element za buduću evropsku perspektivu celog regiona”, poručio je Han.

Još je jednom pozvao prištinske vlasti da ukinu tarife na robu iz Srbije.

“Ključno je da se povuku tarife jer su protiv duha Unije. Kada je reč o jedinstvenom tržištu, tu nema ni tarifa ni carina. To mora biti urađeno”, rekao je Han.

Dodao je da i Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta.

“Na obema stranama je da učine korake jedni ka drugima. Mislim da možemo da nađemo rešenje i da to nije nemoguće”, poručio je Han.

Evropski komesar je podsetio da se na Kosovu održavaju izbori i ocenio da će “situacija biti jasnija” kada se oni završe.

“Zajedno sa novim personalom na EU strani nadam se da možemo da uđemo u finalizaciju pregovora”, smatra Han.

Lajčak: Realnost je da Kosovo ne priznaje pet članica EU-a

I šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

Lajčak je u Helsinkiju, dolazeći na spomenuti sastanak, odgovarajući na pitanja novinara o poziciji Kosova u procesu evrointegracija, podsetio na činjenično stanje.

“Kosovo je problem jer nije priznato od pet zemalja članica Unije. To je realnost Kosova”, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja šef diplomatije Slovačke, jedne od članica Unije koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu.

“Prva promena koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu, počevši od ukidanja taksi”, zaključio je Lajčak.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane i šefova diplomatije zemalja članica EU-a počeo je u četvrtak u Helsinkiju, a drugog dana pridružiće im se i partneri sa zapadnog Balkana.

Odlazeća šefica EU diplomatije Federika Mogerini prvi put, osim ministara zemalja kandidata za članstvo u EU-u, na sastanak Saveta EU-a zvanično je pozvala i predstavnika Prištine.

Kosovo prvi put na sastanku

U Evropskoj komisiji taj potez Mogerini objašnjavaju kao “neophodnost i korist” od učešća “svih sa zapadnog Balkana” u “važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji”.

“Svih šest partnera sa zapadnog Balkana pozvano je na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera”, navodi se u izjavi portparola EU-a za Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije za Tanjug da učešće Prištine u Helsinkiju neće u formalnom smislu narušiti principijelni stav Srbije prema presedanu Federike Mogerini jer će biti primenjen Gimnih format, odnosno biće istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja.

“Ali, suštinski gledano, to je bilo potpuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo”, upozorio je Dačić.

Sa druge strane, kosovski šef diplomatije Behđet Pacoli kaže da je sastanak u Helsinkiju prilika da Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u Evropi.

“Srećni smo što smo ovde u prelepoj Finskoj, zemlji koja mnogo znači za Kosovo, jer je Kosovo nezavisnost proglasilo oslanjajući se na Ahtisarijevu deklaraciju”, izjavio je Pacoli.

Dodao je da je plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo Martija Ahtisarija suština sadašnjeg kosovskog ustava.

Izvor: Agencije