Grabar-Kitarović: Izjava Pupovca bezobrazna i neodgovorna

Hrvatska predsjednica se do sada nije oglašavala povodom napada kod Knina, zbog čega se našla na udaru kritika (Reuters)
Hrvatska predsjednica se do sada nije oglašavala povodom napada kod Knina, zbog čega se našla na udaru kritika (Reuters)

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje, no i dodala kako se “ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje”.

“Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za Dnevnik HTV-a, prenosi Hina. 

Upitana za nedavne incidente kod Knina, istaknula je kako je uloga predsjednice države biti čimbenik stabilnosti, odnosno brinuti o tome da institucije države funkcioniraju.

Izgred se dogodio 21. kolovoza kad je skupina maskiranih osoba u srijedu u Uzdolju i Đevrskama kod Knina upala u kafiće i fizički napala osobe srpske nacionalnosti koje su gledale prijenos nogometne utakmice Crvene zvezde, pri čemu je bilo ozlijeđenih osoba.

‘Istraga još traje’

“U ovom slučaju institucije su reagirale odmah, vrlo učinkovito i vrlo brzo. Kad institucije ne bi reagirale onda bi moja dužnost bila pozvati na to, pozvati na detaljnu istragu. Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Potvrdila je i kako je u kontaktu s nadležnim službama.

“Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata”, poručila je. 

Na pitanje kamo je zadnjih dana nestala iz javnosti, uzvratila je kako novinari rade svoj posao, a ona svoj.

“Ja sam predsjednica RH, a ne dnevno politički komentator. Moja uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, a rekla bih čak i poslovne ambicije, a  ponajmanje je moja uloga produbljivati podjele u hrvatskom društvu”, ustvrdila je hrvatska predsjednica.

Izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji nazvala je “u najmanju ruku bezobraznom” i vrlo neodgovornom.

“Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, rekla je Grabar-Kitarović.

Objava kandidature – na vrijeme

O tome kada će konačno objaviti svoju predsjedničku kandidaturu kazala je kako će ona biti objavljena na vrijeme.

Zahvalila je HDZ-u, njegovim članicama i članovima na potpori, ali i svima ostalima koji vjeruju u njezinu politiku i koji je podržavaju.

“Kandidatura će svakako biti objavljena na vrijeme, ali do izbora je ostalo još puno vremena. Vjerujem da niti hrvatski građani, hrvatski državljani koji su me izabrali i koji će na sljedećim izborima isto tako birati ne žele pet mjeseci bespotrebnih tenzija pa čak, rekla bih, i histerije. To ne služi Hrvatskoj nikako, to može služiti samo pojedincima”, rekla je Grabar Kitarović.

Razumije, kaže, želju nekih pretendenata da budu neprestano u medijima.

Nije odgovorila koga smatra najopasnijim kandidatom poručivši tek kako je pravo svakog hrvatskog državljana istaknuti svoju kandidaturu.

“Ono što hrvatski građani moraju razmisliti jest što žele u sljedećih pet godina. Žele li rad za bolju Hrvatsku, nekoga s iskustvom koji će na tome raditi ili žele eksperimente”, rekla je.

Izvor: Agencije


Povezane

Spisak napada na građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj od početka godine, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku dokaz je da nedavni incident u kafiću na području Knina nije izolovani događaj. Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković dešavanje osudio i poslao u Knin direktora policije, SDSS najavljuje da će se obratiti međunarodnim institucijama. Prilog Nikoline Zavišić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO