Tužilaštvo: Ispunjeni uvjeti za razrješenje Janeve

Ako bude optužena, Janevoj prijeti kazna od najmanje tri godine zatvora (EPA)
Ako bude optužena, Janevoj prijeti kazna od najmanje tri godine zatvora (EPA)

Veće Javnog tužilaštva u Skoplju odlučilo je da počne postupak za razrešenje šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, koja je u slučaju “Reket” osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Janevoj je prošle nedelje, na zahtev skopskog Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, određen pritvor u trajanju 30 dana, piše makedonska novinska agencija MIA.

Janeva je, zajedno sa makedonskim šoumenom Bojanom Jovanovskim i biznismenom Zoranom Milevskim, optužena u slučaju “Reket” za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja te za iznudu 1,5 miliona evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Prijeti kazna od tri godine zatvora

Rešenje za oslobađanje iz pritvora, prema Zakonu o Specijalnom tužilaštvu u Severnoj Makedoniji, morala bi da odobri upravo Janeva.

U objavljenim razgovorima na portalu italijanskog lista La Verita između Jovanovskog i Kamčeva čuje se i glas Janeve, koja Kamčevu kaže da “ne brine i da će sve biti OK”.

Ako bude pokrenuta optužba protiv nje, Janevoj preti kazna zatvora od najmanje tri godine.

Izvor: Agencije


Povezane

U makedonskom parlamentu na dnevnom redu je Prijedlog zakona o javnom tužilaštvu. Vlada predlaže da se Specijalno tužilaštvo pripoji Javnom za slučajeve organizovanog kriminala i visoke korupcije. Opoziciona stranka VMRO-DPMNE ne prihvata zakonsko rješenje Vlade i najavljuje amandmane. Donošenje ove regulative jedan je od uslova da Sjeverna Makedonija u oktobru dobije datum za početak pregovora […]

Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije zatražilo je pritvor za specijalnu tužiteljicu Katicu Janevu, koja je ranije danas privedena zbog osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti u aferi “Reket”. Prema tužilaštvu, Janeva je ostvarila ličnu korist od približno 5.000 eura time što je uticala na postupak i omogućila olakšanje položaja biznismenu Orcetu Kamčevu. Sredinom jula u istom […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO