Plenković se sastao s Pupovcem, razumije njegovu zabrinutost

Plenković je izjavio da je Hrvatska zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće (EPA)
Plenković je izjavio da je Hrvatska zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće (EPA)

Premijer Andrej Plenković je potvrdio da se sastao s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i rekao kako razumije njegovu zabrinutost zbog napada na građane srpske nacionalnosti, očekuje da počinitelji kaznenih djela budu kažnjeni te kako u hrvatskom društvu ne postoji klima koja bi bila netrpeljiva prema manjinama.

“Sastali smo se i razgovarali smo”, rekao je Plenković u četvrtak predvečer u Varaždinu nakon posjeta Sveučilištu Sjever.

“Razgovarali smo i on je iskazao svoju zabrinutost zbog ovih incidenata koji su se dogodili, što ga razumijem kao predstavnika srpske manjine“, rekao je Plenković te ponovio tri stvari od kojih je prva da on lično, kao i članovi Vlade, osuđuju sve incidente, uključivši i one u Kninu, odnosno Uzdolju i Đevrskama.

Kreirati sigurno društvo

“Drugo, hrvatska policija je vrlo brzo reagirala i uhitila većinu osoba koji su osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela i očekujem da oni za to budu kažnjeni“, rekao je Plenković te dodao da je treće i najvažnije da ne postoji klima u hrvatskom društvu koju bi se moglo nazvati netrpeljivom prema manjima, a najmanje učiniti suodgovornom Vladu ili vladajuću stranku.

“Upravo obrnuto, ono što radimo tri godine ide za tim da kreiramo društvo u kojem se svi osjeća sigurni i dobro, u kojem se štite prava manjina“, rekao je predsjednik Vlade te dodao da je njegov odabir, i tako i dalje misli, da manjine u Hrvatskom saboru trebaju biti dio parlamentarne većine.

Plenković je izjavio da je Hrvatska zemlja koja je riješila sve svoje strateške zadaće i sada moramo raditi “fini, sofisticirani vez“ rasta ekonomije, socijalne uključivosti i harmoničnog funkcioniranja jednog tolerantnog europskog društva.

“Zato odbacujem teze da se modernu, suverenu Hrvatsku koja je nastala u Domovinskom ratu, na hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja uspoređuje s NDH“, poručio je Plenković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO