Mektić: Hrvatska narušava teritorijalni integritet BiH vraćajući migrante

Mektić je rekao kako vlasti BiH imaju dokumentirane optužbe protiv Hrvatske o nezakonitom vraćanju migranata (EPA)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u četvrtak kako Hrvatska nezakonito vraća migrante u BiH te narušava njen teritorijalni integritet zbog čega bi vlasti ove države, tvrdi on, trebale poduzeti korake kako bi zaštitile svoju granicu, prenosi agencija Hina.

Nakon susreta s Mustafom Ružnićem, premijerom Unsko-sanskog Kantona (USK) u koji se sinoć po njihovim navodima iz Hrvatske, odnosno Slovenije, vratilo 35 ilegalnih migranata, Mektić je ocijenio kako se radi o novom ozbiljnom incidentu s Hrvatskom.

„Migrante koje Hrvatska primi na temelju readmisije iz Slovenije, ilegalno prebacuje u BiH. To je postao ozbiljan incident i mi smo došli u situaciju razmišljati kako zaštititi teritorijalni integritet i kako zaštititi granicu“, rekao je bh. ministar, no nije rekao kakve bi eventualne protivmjere vlasti BiH mogle poduzeti.

Grupa od 35 migranata koje su policajci u BiH u srijedu zatekli u općini Bosanska Krupa izjavili su u četvrtak kako su ih slovenski policajci deportirali u Hrvatsku koja ih je zatim prebacila u BiH. Prekršajni nalozi izdani u Sloveniji dokaz su kako se ti ljudi iz Slovenije vraćaju natrag.

Upotreba vatrenog oružja

Mektić je rekao kako vlasti BiH imaju dokumentirane optužbe protiv Hrvatske o nezakonitom vraćanju migranata.

„Opet, po ne znam koji put, dokumentujemo taj slučaj i potkrijepićemo i ovaj dokazima. To zaista za nas postaje krajnje neprihvatljivo ponašanje“, rekao je on i izrazio sumnju kako državno Tužiteljstvo BiH zataškava ponašanje hrvatske policije.

„Prošli put na teritoriji BiH je došlo i do upotrebe vatrenog oružja od strane hrvatske policije. Obavijestili smo Tužilaštvo BiH. Oni su se odmah nakon naših informacija izjasnili da nema elemenata kaznenog djela. Ja tvrdim da je tu trebalo otvoriti istragu, bilo je dovoljno dokaza, ali ovo je po ne znam koji put da Tužilaštvo BiH na povrede teritorijalnog integriteta ne reaguje.“

Od početka godine BiH je spriječila ulazak više od 7.500 ilegalnih migranata, no puno više ih je uspjelo ući u državu.

Izvor: Agencije