Vlada Hrvatske: Nedopustiva usporedba savremene Hrvatske s NDH

Milorad Pupovac
Pupovac je svoje ocjene o Hrvatskoj i NDH izrekao nakon napada na građane srpske nacionalnosti kod Knina (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je krajnje neprimjerenim i nedopustivim ocijenio izjave čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca kako je Hrvatska postala čimbenik nestabilnosti u regiji, jer se u njoj promovira nesnošljivost i pokušava rehabilitirati ustaštvo, te ga je pozvao da ne pridonosi polarizaciji društva.

“Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem. Takve teze ne stoje”, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka HDZ-ova vodstva u središnjici stranke.

“Ne prihvaćam i odlučno odbacujem teze kojima se nastoji nametnuti to da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje to da je za to odgovorna naša Vlada i politika. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu i posebno operativne programe za manjine, smanjivanje tenzija, dijalog, komunikacija, gradnja dobrosusjedskih odnosa. To je naša politika”, poručio je hrvatski premijer.

Bez razgovora o razvrgavanju koalicije sa SDSS-om

“Nametati tezu naše odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji perspektivu vide na tome i žele polarizaciju i konflikte, to nije naša politika, mi se s takvim strankama ne slažemo i u krajnjoj liniji one se kontinuirano u svojim aktivnostima bore upravo protiv nas. Protiv smo svake isključivosti”, istaknuo je Plenković.

Od Pupovca očekuje da ne pridonosi polarizaciji društva.

“Svatko tko je odgovoran u Hrvatskoj i obnaša ključne političke dužnosti, pogotovo kao dio parlamentarne većine treba pridonositi i smanjivanju tenzija”, poručio je.

Rekao je i da se na današnjem sastanku nije razgovaralo o tome da postoji mogućnost da se razvrgne koalicija sa SDSS-om.

Kazao je i da s Pupovcem namjerava razgovarati.

Vlada je ranije u utorak priopćila da usporedbu suvremene Hrvatske s Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH) te tezu o Hrvatskoj kao čimbeniku nestabilnosti u susjedstvu, koju je iznio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u subotnjem intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom. 

Iz Vlade su naglasili da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te da ni politički ni ideološki ni pravno nije sljednica NDH. 

“S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku”, odgovorili su iz Vlade na upit Hine za komentar.

Podsjetili su da su i Vlada i premijer Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili u Kninu, Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru. 

‘Hrvatska je dom svih svojih građana’

Pozdravljaju brzu i djelotvornu reakciju policije, koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. 

“Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Riječ je o nedjelima koja su nedopustiva u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno”, poručili su. 

“Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa”, istaknuli su i dodali da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštivanju prava svih manjina u Hrvatskoj, sukladno najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Podsjetili su i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine, dok istodobno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se “ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima”.

Predsjednik SDSS-a u intervjuu je rekao kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke Crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.  

Pupovac, čiji je SDSS član vladajuće koalicije u Hrvatskoj, ustvrdio je kako stanje u vezi s međuetničkom tolerancijom u Hrvatskoj nije dobro.

“U pogledu stanja mira, sigurnosti, poštivanja Ustava i zakona, te poštivanja međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska potpisala, poštivanja povelja međunarodnih organizacija čija je članica, od UN-a, NATO-a, Vijeća Evrope i Evropske unije, situacija u Hrvatskoj nije dobra”, rekao je.

Pupovac: Dolaskom Plenkovića zaustavljeno, pa se obnovilo

Prema njegovim riječima, stanje u Republici Hrvatskoj lošije je od 2014., a posljednji incidenti samo su kulminacija odnosa prema drugima narodima.

“Dolaskom Andreja Plenkovića na vlast to je bilo zaustavljeno, ali se onda, nakon kratkog vremena, ponovo obnovilo i sada iznova kulminira, tako da u proteklih dva ili tri mjeseca imamo povećan broj vrlo ozbiljnih ne incidenata nego vrlo ozbiljnih nasilnih radnji, prema ljudima, njihovoj imovini, njihovoj etničkoj pripadnosti”, rekao je Pupovac.

Tvrdi da je to ono što “Hrvatsku izdvaja iz ostataka prostora bivše Jugoslavije, gdje slika, istina, nije najljepša, ali Hrvatska u tom pogledu preuzima vrlo neslavnu zastavu”.

Kako kaže, nesnošljivost i nasilje prema drugim narodima povezani su s pokušajem rehabilitacije ustaštva.

“One su tijesno povezane s povijesnim revizionizmom, koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom europskom kontekstu, u novoj europskoj Hrvatskoj. U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke Crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke Crkve i nacionalne Katoličke Crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo”, ustvrdio je čelnik vladajućeg SDSS-a.

“Ta vrsta povijesnog revizionizma, u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge: Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, tj. Srbe i ostale, to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Republici Hrvatskoj. I to doprinosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije, da Hrvatska postaje faktor produbljivanja nepovjerenja na prostorima bivše Jugoslavije i da predstavlja svojevrsnu crnu ovcu u ionako ne baš svijetlom stanju međuetničkih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije”, istaknuo je Pupovac.

Povezivanje sadašnje Hrvatske s NDH

Pupovac je u intervjuu nastavio ono što je govorio na konferenciji za tisak u petak, kad je povezao sadašnju Republiku Hrvatsku i NDH, rekavši kako ne bi želio da “ova zemlja doživi isto iskustvo koje je doživio jedan pokušaj u 20. stoljeću da se stvori hrvatska država, a koji je kolabirao i doživio sramotan kraj jer je bio temeljen na mržnji i nasilju prema Srbima”.

“Kako sada stvari idu, kako se dobar dio ljudi u ovoj državi, uključujući i one koji sjede s nama u Saboru, odnosi prema toj mogućnosti, ta mogućnost nije nerealna”, istaknuo je Pupovac.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba rekao je kako je aktualna predsjednička kampanja dodatno pogoršala situaciju, te pokazuje trendove u kojem smjeru ide ta zemlja.

Tvrdi da se većina kandidata natječe tko će se više dodvoriti političkoj filozofiji rehabilitacije ustaškog pokreta.

Čelnik SDSS-a ističe kako Hrvatska gubi povjerenje u međunarodnoj zajednici zbog zagovaranja mračnih ideja, te da bi trebalo djelovati preko institucija poput UN-a, NATO-a, Vijeća Europe, Europske unije i drugih adresa kako bi se utjecalo na dio “političkog života episkopata lokalne Katoličke Crkve”.

Izvor: Agencije


Povezane

Spisak napada na građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj od početka godine, za Samostalnu demokratsku srpsku stranku dokaz je da nedavni incident u kafiću na području Knina nije izolovani događaj. Iako je hrvatski premijer Andrej Plenković dešavanje osudio i poslao u Knin direktora policije, SDSS najavljuje da će se obratiti međunarodnim institucijama. Prilog Nikoline Zavišić.

Published On 23 Aug 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO