Mediji: Novi ispad Milana Bandića prema novinarki

Milan Bandić
Uz Milana Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika (Al Jazeera)

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u utorak je, kako piše zagrebački portal Index.hr, imao novi verbalni ispad prema novinarki.

Portal piše kako mu je tijekom izjave za medije jedna novinarka pokušala postaviti pitanje o hrpama smeća u Zagrebu, koje su u mnogim naseljima i izvan kontejnera.

“Kako ste zadovoljni radom ‘Čistoće’?” upitala je novinarka.

“O tome ćemo u ‘Čistoći’. Opet Vi! Vi opet. Vi pilate. Da Vi znate kako Vi mene rajcate… Kako Vi mene veselite, kako Vi mene zabavljate… To je strašno”, izgovorio je Bandić novinarki, kako prenosi Index.hr.

Neprimjereni istupi

Riječ je o još jednom u nizu neprimjerenih verbalnih istupa zagrebačkog gradonačelnika prema predstavnicima medija, a najčešće, podsjeća portal, upravo prema novinarkama.

“Vi ste meni k'o učiteljica zločesta. Pa, daj budite dama fina”, rekao je Bandić jednom prilikom novinarki. 

Istoj je novinarki u drugoj prilici rekao sljedeće: “Majko Isusova… Sretan je Vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste Vi brzi, Vi bi poginuli od tog metka.”

Na jednoj od konferencija za novinare u Gradskom poglavarstvu novinarkama je, pak, poručio da grakću kao vrane.

Jednom je novinarku oslovio sa “Sunce”, na što ga je ona upozorila da je ne zove tako.

Odgovarajući prošle godine na pitanje novinarke o temi otpada, među ostalim, rekao je: “Da sam ja pametan kao Vi, ja bih bio nešto više, a ne gradonačelnik.”

Istoj novinarki jednom je na upit odgovorio izjavom koju je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ocijenila seksističkom: “Je l’ Vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko, bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam.”

Pravobraniteljica: Seksizam i spolni stereotipi

Prošle je godine pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić komentirala tu izjavu zagrebačkog gradonačelnika da bi “bio najbolje žensko jer svima daje”, poručivši kako seksualna aluzija kojom se koristio nije primjerena funkciji gradonačelnika, “koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih”, prenijele su tada agencije.

“Ne smijemo dopustiti da se borba protiv seksizma i spolnih stereotipa odvija samo u okviru odredbi dokumenata koje potpisujemo, a da se osobe na mjestima odlučivanja i druge jave osobe i dalje koriste seksizmom i spolnim stereotipima u svojim izjavama, ne vodeći računa o tome da su i seksizam i spolni stereotipi prepoznati i kao oblik diskriminacije i kao prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca”, naglasila je, među ostalim, pravobraniteljica.

Izvor: Agencije