Krivično vijeće odbilo žalbu: Janeva ostaje u pritvoru

Ukoliko bude pokrenuta optužba protiv nje, Katici Janevoj prijeti kaznu zatvora od tri godine (Al Jazeera)
Ukoliko bude pokrenuta optužba protiv nje, Katici Janevoj prijeti kaznu zatvora od tri godine (Al Jazeera)

Vijeće Krivičnog suda u Skoplju u četvrtak je odbilo žalbu za ukidanje pritvora šefici Specijalnog tužilaštva Sjeverne Makedonije Katici Janevoj, kojoj je u srijedu određen pritvor od 30 dana zbog umiješanosti u slučaj “Reket”.

Kasno u srijedu navečer Janevoj je određen pritvor od 30 dana na zahtjev skopskog Tužilaštva za organizirani kriminal i korupciju, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Janeva je trećeosumnjičena u istrazi “Reket”.

Ona je, prema navodima skopskog tužilaštva, omogućila biznismenu Jordanu Kamčevu povoljniji položaj i oslobađanje od pritvora u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija”, u kojoj je bio Kamčev osumnjičen i pritvoren.

Iznuda od 1,5 miliona eura

U predmetu “Reket” su Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, i Zoran Milevski bili prvoosumnjičeni za iznudu 1,5 miliona eura od Kamčeva u zamjenu za oslobađanje iz pritvora.

Rješenje za oslobađanje iz pritvora, prema Zakonu o Specijalnom tužilaštvu u toj zemlji, morala bi odobriti upravo Janeva.

U objavljenim razgovorima na portalu italijanskog lista La Verita između Bokija 13 i Kamčevog, čuje se i glas Janeve, koja Kamčevu kaže da “ne brine i da će sve biti OK”.

Ukoliko bude pokrenuta optužba protiv nje, Janevoj prijeti kaznu zatvora od najmanje tri godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije zatražilo je pritvor za specijalnu tužiteljicu Katicu Janevu, koja je ranije danas privedena zbog osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja i ovlasti u aferi “Reket”. Prema tužilaštvu, Janeva je ostvarila ličnu korist od približno 5.000 eura time što je uticala na postupak i omogućila olakšanje položaja biznismenu Orcetu Kamčevu. Sredinom jula u istom […]

Glavna specijalna tužiteljica Katica Janeva, kao svjedokinja u korupcionoj aferi “Reket”, ispitana je u tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužiteljica Vilma Ruskovska pozvala je Janevu nakon što su 8. augusta italijanske novine “La Verita” objavile audiosnimke na kojima se čuje razgovor Janeve sa biznismenom Orcetom Kamčevim. Njega tužilaštvo u slučaju “Imperija” tereti za zločinačko udruživanje, pranje […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO