Hahn poručio bh. liderima da ispoštuju rok koji su postavili

Političari moraju ispoštovati ličnu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni, istakao je Johannes Hahn (EPA)

Komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn poslao je poruku liderima Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, da se drže roka koji su postavili u sporazumu o formiranju novog vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Deset mjeseci nakon izbora, građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju da će formiranje vlasti napredovati kako bi se ubrzale neophodne reforme na evropskom putu. Lideri su 5. augusta postavili tridesetodnevni rok. Moraju ispoštovati ličnu posvećenost tom roku i ostati vjerodostojni”, naveo je Hahn u poruci na Twitteru.

Važne i NATO, i EU integracije

Šef Delegacije EU-a u Bosni Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, koji je “kumovao” potpisivanju navedenog sporazuma, izjavio je da su za Bosnu i Hercegovinu važne i NATO i EU integracije, ali da podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa – ANP ne znači i članstvo u NATO-u u ovom trenutku.

On je istakao da je sada fokus na evropskom putu te da EU žali što na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak nije došlo do imenovanja mandatara za vijeće ministara.

Lideri tri vodeće stranke u Bosni i Hercegovini potpisali su 5. augusta sporazum u kojem su, između ostalog, dogovorili da Bosna i Hercegovina nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi s članstvom u ovom vojno-političkom savezu.

Navedeni sporazum doživio je prvi krah nakon što su članovi bh. Predsjedništva Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović postigli dogovor da otkažu dvije sjednice na kojima se trebalo glasati o ANP-u i mandataru vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije