Veseli poručio Thaciju: Nema novog mandatara, izbori su neizbježni

Veseli: Država ne smije ostati u institucionalnom vakuumu i bez legitimnog odlučivanja (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli poručio kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju kako nema novog mandatara za premijera, te najavio raspuštanje Skupštine Kosova bi se mogli raspisati prijevremeni izbori nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja, prenosi agencija Anadolija.

Veseli je na svom Facebook profilu napisao kako je odgovorio Thaciju, kao lider koalicije PAN, da neće biti novog mandatara, kako je danas od njega službeno zatražio predsjednik države.

On je naveo kako su novi izbori neizbježni i kako je za ponedjeljak zakazao sastanak Predsjedništva Skupštine Kosova na kome će se dogovoriti raspuštanje parlamenta.

Kako je Veseli napisao, sastanak Predsjedništva Skupštine ima za cilj da se preciziraju zvanični i institucionalni stavovi svake parlamentarne grupe u vezi situacije nastale ostavkom premijera Haradinaja, kao i da se konkretiziraju koraci za što brže određivanje datuma prijevremenih izbora. 

Legalizacija novih institucija

„Država ne smije ostati u institucionalnom vakuumu i bez legitimnog odlučivanja. U interesu je građana i države da brzo krenemo ka legitimizaciji novih institucija, a to se može postići samo putem demokratskih izbora“, poručio je Veseli.

Koaliciju PAN čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja i Inicijativa Socijaldemokrata Fatmira Limaja.

Haradinaj je nakon ostavke prije dvije sedmice od predsjednika tražio raspisivanje prijevremenih izbora.

Do sada su sve političke partije izjasnile kako podržavaju prijevremene izbore. Haradinaj je podnio ostavku na mjesto premijera Kosova, zbog poziva na razgovor kao osumnjičeni od strane Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Izvor: Agencije