Palmer: SAD se nada da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora

Plamer rekao da bi SAD volio da nova vlada Kosova bude formirana što je prije moguće (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Matthew Palmer.

Poslije sastanka predstavnika vladajuće Srpske napredne stranke sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora na Fakultetu političkih nauka (FPN), održanom uz posredovanje Fonda za otvoreno društvo, Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao da “misli da ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim (izbornim) uslovima” u Srbiji.

“Svakako, ako opozicija ne vjeruje da su uslovi fer, ima prostora za otvoreni dijalog, otvorenu raspravu o tome. Nadamo se da će biti postignut sporazum i da će biti pronađen način da sve političke partije učestvuju na izborima, kako bi građani Srbije imali pravi izbor”, kazao je Palmer.

“Nadamo se da će dvije strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali”, dodao je zamjenik pomoćnika šefa američke diplomatije Mikea Pompea.

“Ohrabrujemo opoziciju da iskaže svoje brige i otvorena pitanja koja treba riješiti, to je važan dio demokratskog procesa”, naveo je zvaničnik State Departmenta.

Pregovori sa Kosovom

Palmer je govorio i o tome da li poslije ostavke kosovskog premijera Ramusha Haradinaja postoje veće šanse za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i za sporazum Srbije i Kosova.

“Nadamo se da Beograd i Priština mogu ponovo da nađu put do pregovaračkog stola i da onda nađu obostrano prihvatljivo rješenje čiji je rezultat puna normalizacija odnosa i koje otvara put ka evropskoj budućnosti za obje zemlje”, rekao je Palmer.

On je dodao da bi SAD volio da nova vlada Kosova bude formirana što je prije moguće i da učini sve što je potrebno da dijalog bude nastavljen, uključujući ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

“Nadamo se da to može da se riješi ubrzo”, kazao je američki diplomata.

‘Razmjena teritorija’

Upitan da li poslije ostavke Haradinaja postoji veća vjerovatnoća da predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, postignu sporazum koji podrazumijeva razmjenu teritorija, Palmer je rekao da je SAD trenutno usmjeren “da obje strane vrate pregovorima” i da će se, kada se to desi, govoriti o tome šta bi dvije strane mogle da ispregovaraju.

“A to treba da definišu obje strane. Niko neće biti primoran da radi nešto što ne može da uradi. Ali bismo vojleli da se pregovori odvijaju u dobroj vjeri i idu ka dogovoru koji vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i otvara put ka Evropi. SAD neće diktirati domet pregovora”, naveo je Palmer.

Upitan da li su tačni navodi nekih eksperata u Washingtonu da već postoji nacrt sporazuma koji su dogovorili Vučić i Thaci i da se sada traži način da se taj dogovor “proda javnosti”, Palmer je kazao da nije vidio “neki nacrt dogovora ili neki dogovor koji čeka da bude potpisan”, ako takav i postoji.

Izvor: Agencije