Mediji: Vučić putuje u New York, u utorak s Pompeom o Kosovu

Od Prištine se traži da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, a od Beograda da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova (Tanjug)
Od Prištine se traži da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, a od Beograda da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak će otputovati u New York i sastati se s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, objavili su u ponedjeljak beogradski elektronski mediji, navodeći Kosovo kao ključnu temu razgovora.

Radio-televizija Srbije najavljuje susret Vučića i Pompea, pozivajući se na saopćenje State Departmenta, dok list Blic piše da će Vučić već u ponedjeljak otputovati u New York te da će se s Pompeom sastati u utorak, na ručku koji će prirediti američki državni sekretar.

Premda na službenoj internet stranici predsjednika Srbije u ponedjeljak do ranog popodneva nije objavljena najava da Vučić putuje u New York, niti susret s američkim državnim sekretarom, neslužbene su najave da će glavna tema razgovora Vučić-Pompeo biti situacija na Kosovu.

Dijalog mjesecima u krizi

Najava susreta Pompeo-Vučić uslijedila je nakon što su zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija. Francuska, Njemačka i Italija – zajedničkim saopćenjem pozvale vlasti u Prištini i Beogradi da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Od Kosova se traži da ukine carinske takse na uvoz robe iz Srbije, od Srbije da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, te da se obje strane posvete dijalogu o postizanju “sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma”.

Dijalog je već mjesecima u krizi, uz uzajamne optužbe obje strane da su uzrokovale i potakle zastoj.

Beograd optužuje Prištinu da nije ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma (postignutog u aprilu 2013. godine, uz posredovanje EU-a) i formirala zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Priština spočitava Beogradu da diplomatskom kampanjom sprečava prijem Kosova u Ujedinjene narode, UNESCO i Interpol, a nastavak dijaloga uvjetuje obvezom Srbije da će ishod pregovora biti uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

U znak odmazde za diplomatsku kampanju, Vlada Kosova je u decembru 2018. godine uvele stopostotne carinske takse na uvoz robe iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), a Beograd insistira da je ukidanje tih tarifa prvi i temeljni uvjet povratku za pregovarački stol.

Kosovo nezavisno od 2008. godine

Prema službenim podacima Ministarstva trgovine i turizma početkom jula, Srbija je od početka primjene taksi na Kosovo plasirala robe za 260 miliona eura manje nego u istom razdoblju prije godinu dana.

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, koji službeni Beograd odbija priznati, insistirajući da je Kosovo ustavno-pravno i teritorijalno pripada Srbiji, premda na tom teritoriju nema faktički državni suverenitet.

Istovremeno, Srbija vodi kampanju da priznanje nezavisnosti povuče što veći broj zemalja, kako bi ukupan broj država koje priznaju nezavisnost Kosova pao ispod polovice ukupnog broja članica UN-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Amerike pozvale su Kosovo i Srbiju da što prije obnove dijalog.  U zajedničkom saopštenju traže da se obje strane suzdrže od poteza koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji im je obavezujući za postizanje širih euroatlantskih integracija. Dodaju da status quo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO