Srbija: U Ljigu svečano otvoren autoput ‘Miloš Veliki’

Autoput od Obrenovca do Surčina imat će četiri trake, rekao je Aleksandar Vučić (Tanjug)

Novi autoput „Miloš Veliki“ u Srbiji, na dionici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj.

Put je otvoren uz vatromet i pjesmu, a u prisustvu velikog broja građana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta, prenosi Tanjug.

Prilikom obilaska trase, Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala više od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga dionice Obrenovac – Ub dužine 26,23 kilometara, Ub – Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gdje se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje dio u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, te Lajkovac – Ljig dužine 23,98 kilometara.

Među gostima i Milorad Dodik

Tako će s dionicom Ljig – Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 kilometara autoputa E-763 Beograd – južni Jadran. 

Dionica Obrenovac – Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na sat.

Širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gdje je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je sigurnosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj dionici naplaćivat će se od septembra.

Na otvaranju autoputa Vučić je rekao da će u naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu eura u izgradnju 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva.

Hina navodi da je svečanosti prethodila vožnja novom dionicom kojom su se, u otvorenim autobusima, provezli Vučić i njegovi gosti među kojima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, te vođa opozicione crnogorske Demokratske fronte Andrija Mandić.

Izvor: Agencije