Srbija pravi ‘Kurjak’ – najmodernije borbeno vozilo

'Kurjak' je zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo, a prevozit će osam vojnika (Srboauto)

Kompanija namenske industriije „Srboauto“ iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila „Kurjak“, koje će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu, prenosi danas Tanjug pisanje Večernjih novosti.

List navodi da će „Kurjak“ imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći ploviti brzinom od 10 kilometara na čas.

„Sveukupno, performanse ‘Kurjaka’ za trećinu su bolje od svih konkurenata u svetu“, kažu u „Srboautu“, navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa čuvenom kompanijom „ADG Mobility“ iz Južne Afrike.

Prvi primjerci za 16 mjeseci

Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 meseci biti napravljeni prvi primerci.

Direktor „Srboauta“ Predrag Tomić kaže za list da će „Kurjak“ objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.

„'Kurjak’ je high-tech projekat u punom smislu reči i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svetu razvoja borbenih vozila“, kaže Tomić.

On je istakao da je ovo „velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svetu, već će pojačati i moć naše vojske“.

Novosti dodaju da je „Kurjak zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo, a prevozit će osam vojnika.

Pogon šest puta šest i nezavisno vešanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima – može da „preskoči“ rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na čas.

Izvor: Agencije