Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji

Precizirano da je 66-godišnji muškarac prvo bio hospitaliziran u Gradskoj općoj bolnici '8. septembar' gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenosi komarci (EPA)

Pacijent zaražen virusom groznice Zapadnog Nila, koji je hospitaliziran na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju u ozbiljnom je stanju sa manifestacijama na centralnom nervnom sistemu, izjavila je direktorica Klinike Milena Stevanović.

To je prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Sjevernoj Makedoniji, a laboratorijski je potvrđen u Centru za javno zdravlje “Skoplje”, prenosi portal A1on.

Bolest koju prenose komarci

Stevanović je precizirala da je 66-godišnji muškarac iz Skoplja prvo bio hospitaliziran u Gradskoj općoj bolnici “8. septembar” gdje mu je postavljena dijagnoza bolesti koju prenosi komarci.

Dodala je da je on zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prije sedam dana prebačen na Infektivnu kliniku na odjeljenje intenzivne njege gdje je smješten sa dijagnostikovanom upalom mozga i diše uz pomoć aparata.

Pacijent nije bio van zemlje i najvjerovatnije se zarazio prošlog mjeseca kada je boravio na planini pored jezera, a prve simptome je osjetio krajem jula, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije