OHR: Dodikove prijetnje su suprotne Dejtonskom sporazumu

Pokušaji RS-a da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Dejtonu, tvrde iz OHR-a

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH saopštila je da je pokušaj Republike Srpske da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou protivni Daytonskom mirovnom sporazumu.

„Kretanje BiH prema NATO-u nedvosmisleno spada u vanjskopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države. Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju. Pokušaji RS-a da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Daytonu“, navedeno je u saopštenju OHR-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Klix.ba.

Pitanja ovog sarajevskog portala OHR-u bila su kakav je njihov stav u odnosu na, kako se navodi, prijetnje Milorada Dodika, te da li visoki predstavnik ostavlja mogućnost smjene srpskog člana Predsjedništva BiH, ukoliko odluči da krene putem tih „najavljenih prijetnji“, kao i da li postoji mogućnost da visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovaštenjima, proglasi ANP usvojenim ili neusvojenim.

Odbacivanje rada suda i tužilaštva

Dodik je, naime, u utorak rekao da će u slučaju neformiranja vlasti na niovu države BiH, Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

To znači da će se RS, prema tim najavama, povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužilaštva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na razini BiH, piše portal.

Podsjećaju da je Dodik rekao da je entitetu RS oteto 83 nadležnosti koje su potom prenijete na nivo BiH.

Izvor: Agencije