Hrvatska odgovorila Sloveniji o granici

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva (EPA)
Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva (EPA)

Hrvatska ostaje spremna na dijalog sa Slovenijom u cilju pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja za otvoreno granično pitanje, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, poručivši da ne želi ulaziti u “kontraproduktivne medijske rasprave” o tom pitanju.

“Republika Hrvatska ostaje spremna na dijalog i vjeruje kako priopćenjima nije potrebno podizati napetosti, već upravo suprotno, kako je kroz miran i staložen razgovor moguće doći do obostrano prihvatljivog rješenja ovog pitanja, u duhu višestoljetne dobrosusjedske tradicije između Hrvatske i Slovenije”, kaže se u saopćenju MVEP-a.

Intervju hrvatskog šefa diplomatije

Tako je hrvatsko ministarstvo odgovorilo na saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Slovenije o otvorenom graničnom pitanju objavljenom u petak.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je u petak na intervju hrvatskog ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana za televiziju N1 u kojem je početkom sedmice govorio o svom neformalnom susretu sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom ovog ljeta prilikom njegova odmora u Hrvatskoj, odbacivši njegove navode vezane na interpretaciju arbitraže, te se osvrnulo na historiju spora o graničnom problemu i ponovilo stajališta službene Ljubljane o tom pitanju.

Reagirajući kritički na izjave Grlića Radmana, posebno one povezane s arbitražom o granici, slovensko ministarstvo je u izjavi navelo da je u njima hrvatski ministar iznio više neistina koje Slovenija odlučno odbacuje, prenijela je Slovenska novinska agencija STA.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Robna razmjena između Slovenije i Hrvatske svake godine je sve veća unatoč tome, da su odnosi dvije susjedne države na diplomatskom planu na najnižem nivou od osamostaljenja. Nakon neprovedene odluke arbitražnog suda o granici, spor se prošle sedmice preselio i na sud Evropske unije. Neriješeno pitanje najviše utječe na lokalno stanovništvo. Kako žive ribari dvije […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO