Dodik: Na sjednici Predsjedništva neću glasati za ANP

Prema Dodikovim riječima, 'Bošnjaci su u saradnji sa Amerikancima sve iskomplikovali do te mjere da sada postoji ovakva situacija' (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je da na izvanrednoj sjednici Predsjedništva, zakazanoj za 20. kolovoza, neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP), čije bi usvajanje značilo aktivaciju MAP-a – Akcijskog plana za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u.

“Ići ću na sjednicu Predsjedništva BiH zakazanu za utorak. Ne tražim da bude povučena ta tačka dnevnog reda već ću glasati protiv. Na to me obavezuje odluka o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske”, izjavio je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

Dodao je da na sjednici Predsjedništva kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zoran Tegeltija vjerojatno neće biti imenovan predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Rok za formiranje Vijeća ministara

Prema Dodikovim riječima, “Bošnjaci su u saradnji sa Amerikancima sve iskomplikovali do te mjere da sada postoji ovakva situacija”.

Rekao je da će bh. entitet Republika Srpska poslije 5. rujna, kad istječe rok za formiranje Vijeća ministara, koji su u Sporazumu o formiranju vlasti na nivou države definirali SNSD, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Stranka demokratske akcije (SDA), odlučiti kako će se dalje ponašati u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

“Sačekaćemo još neki vremenski period koji predviđa život tog sporazuma, a to je 5. septembar, a poslije toga ćemo se odlučiti u vezi sa nekim politikama”, naveo je Dodik.

SNSD, SDA i HDZ BiH potpisali su 5. kolovoza Sporazum o formiranju vlasti na nivou države, ali se kao kamen spoticanja pojavilo usvajanje ANP-a, koji znači korak naprijed na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zakazao je za 20. kolovoza redovitu sjednicu, na kojoj bi članovi Predsjedništva trebali glasovati o ANP-u, a potom i izvanrednu, na kojoj bi se trebalo glasovati o imenovanju mandatara za sastav Vijeća ministara.

Komšić je ranije najavio da neće poduprijeti imenovanje mandatara ne bude li prethodno usvojen ANP, dok je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović rekao da u Predsjedništvu neće glasovati drugačije od Komšiča.

Izvor: Agencije