Odstrel divljih svinja u BiH zbog afričke svinjske kuge

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se, kako je saopćeno, uzorci koji će biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kuge (EPA)

Zbog pojave afričke svinjske kuge u Srbiji i štete na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u bh. entitetu Republika Srpska, Ministarstvo poljoprivrede RS-a propisalo je odstrel divljih svinja.

Propis važi u svim lovištima, a posebno u onima koja graniče sa Srbijom, prenose Nezavisne novine.

Vanredni odstrel medvjeda

Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se uzorci koji će u suradnji s Veterinarskim institutom “Dr Vaso Butozan” biti ispitivani na pojavu afričke svinjske kuge, priopćeno je iz Ministarstva.

Istovremeno, u cilju sprječavanja šteta koje pričinjavaju medvjedi širom lovišta RS-a izdana je obavijest da se, bez obzira na vrijeme lovostaja, može izvoditi izvanredni odstrel medvjeda ako predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi ili imovinu.

“Napominjemo da se odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korištenja ove vrste divljači sprovode isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu”, navedeno je u priopćenju.

U Srbiji se pojavila afrička svinjska kuga, i to u okolici Mladenovca, a to su potvrdili rezultati iz laboratorija u Madridu, izjavio je u utorak ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i naglasio da su poduzete sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Rezultati laboratorije iz Madrida potvrdili da se u Srbiji pojavila afrička svinjska kuga.   Ministar poljoprivrede Srbije kaže da su preduzete sve preventivne mjere za sprečavanje širenja virusa. Doneseno je i rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u prečniku od tri kilometra. Ranije su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabranile uvoz […]

Published On 13 Aug 2019

Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zabranile su uvoz mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz Srbije, nakon informacija da se u toj zemlji pojavila afrička svinjska kuga. Iz Ureda za veterinarstvo BiH poručili su kako će odluka biti na snazi dok nadležna tijela Republike Srbije ne dobiju službene informacije o […]

Published On 12 Aug 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO