Inspektori traže poništenje diplome šefu obavještajaca BiH

Inspektorat bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska naložio je poništavanje fakultetske diplome Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA).

Sporna je njegova diploma, koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luci, gdje je Inspektorat, na zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, pretražio sve dokumente vezane za njegovo studiranje.

U međuvremenu je reagirala OSA, priopćivši da je riječ o izmišljenoj aferi.

Inspektori su utvrdili da je Mehmedagić, suprotno zakonu, polagao ispite iz tekuće godine, a da nije položio one iz prethodne.

U inspektorovu je izvješću navedeno i da su mu protuzakonito priznati diferencijalni ispiti, a dio ispita, iako mu je priznat, šef OSA-e zatim je ponovno polagao.

Istječe mu mandat krajem godine

Mehmedagiću krajem godine istječe mandat na čelu OSA-e.

“Utvrđen je i niz propusta u smislu nedostatka potrebnih podataka u različitim vrstama dokumentacije koja čini dosje studenta i matične knjige, te tako u prijavama za polaganje ispita nedostaju podaci poput datuma polaganja ispita u rubrici koju treba da popuni odgovorni nastavnik, nedostaju podaci o polaganju samog ispita, koji je to put da student izlazi na ispit, nedostaju potpisi referenta iz studentske službe i slično”, navedeno je u izvještaju.

Zatraženo je i da se u Službenom glasniku Republike Srpske diploma izdana na ime Osmana Mehmedagića proglasi nevažećom, odnosno da je prije toga rektor Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovan Klinco poništi, objavili su mediji. 

Reakcija OSA-e

“Rješenje kojim Inspektorat entiteta Republika Srpska traži od Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića. Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio”, navodi se u njihovom priopćenju.

Ukazuju i kako su OSA i njezin direktor “već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane”.

“Pokušaj da se preko Inspektorata Republike Srpske na ovakav način diskredituju direktor Mehmedagić i Obavještajno-sigurnosna/bezbjednosna agencija BiH samo su nastavak tih udara i potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH”, istaknuto je u njihovu priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO