Nakon 20 sati iz jame Stranjani izašlo 16 rudara

Rudari koji su u utorak u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati provedenih u jami (Fena)
Rudari koji su u utorak u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati provedenih u jami (Fena)

Šesnaest rudara, koji su 20 sati proveli u jami Stranjani, izašlo je na površinu nakon što je postignut dogovor direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Nevzeta Vrškića i rudara u Stranjanima.

Vrškić je danas oko 11 sati ponovo došao u rudnik Stranjani gdje je obavio razgovor s nezadovoljnim rudarima te dodao da su dogovorene mjere kojima bi rudari bili zadovoljni, nakon čega su pristali napustiti jamu, prenosi portal Klix.ba

“Obećali smo jedan dio naknada da normu na neki način smanjimo, a deset radnika iz Raspotočja neće u ovom momentu ići iz te jame, jer dolje imamo složenu situaciju sa širokim čelom”, kazao je Vrškić.

Bit će primljen određeni broj radnika

Dodao je da je s Elektroprivredom BiH usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje.

Rudari koji su u utorak u 15 sati ušli u jamu i izašli prije nekoliko minuta danas neće moći nastaviti proizvodnju nakon 20 sati provedenih u jami. Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Podsjetimo, 17 rudara druge smjene u utorak je sišlo u jamu Stranjani te odbilo raditi, ali i izaći iz jame dok se ne postigne dogovor s upravom rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame Raspotočje. 

Izvor: Agencije


Povezane

Okončan je štrajk dijela rudara u rudniku Banovići kod Tuzle. Postigli su dogovor s upravom i nastavit će s radom. Rudari su tvrdili da plaće od početka godine nisu pravilno isplaćivane i da su zakinuti u prosjeku za 50 do 100 eura mjesečno. Dogovoreno je da im to bude isplaćeno u dvije rate. Pregovori predstavnika […]

Treći je dan štrajka 200 rudara u Banovićima.  Formirali su delegaciju koja je počela pregovore sa upravom rudnika. Njihovi zahtjevi ostali su isti: povećanje plate i toplog obroka te bolji uslovi rada. Iz uprave su uoči razgovora sa delegacijom rudara poručili da su, ako je bilo kakvih propusta prema radnicima, spremni da ih isprave. Boris […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO