Krivična prijava zbog pjesme ‘Tamo daleko’ u Herceg Novom

Okupljeni su mahali trobojkama sa srpskim grbom i amblemom četiri ocila (Screenshot / YouTube)

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora manifestacije u Herceg Novom, na kojoj je, kako navode, “negiran crnogorski identitet” te najavilo da “neće dozvoliti održavanje kulturnih manifestacija koje su paravan za nacionalističke poruke”.

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina Kosovske bitke, humanitarna fondacija “Delije” organizirala je u ponedjeljak na Kanli kuli u Herceg Novom 29. humanitarni koncert “Za naše Kosovo i Metohiju”, javlja Beta.

Na proslavi su intonirane pjesme “Onamo namo” i “Tamo daleko”, a okupljeni su mahali trobojkama sa srpskim grbom i amblemom četiri ocila. Koncertu na kojem je nastupio pjevač Vlado Georgiev prisustvovali su lider opozicijskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i predsjednik budvanske općine Marko Carević, također iz te stranke.

No, Ministarstvo kulture upozorava da je tom prilikom “prekršen čitav skup zakonskih odredbi”.

“Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima. Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu”, navode iz Ministarstva kulture.

‘Nećemo ćutati – naprotiv’

Dodaju i kako na programe poput spomenutog u Herceg Novom “neće ćutati – naprotiv”.

“Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države. Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se – kao u slučaju Herceg Novog – njima negira crnogorski identitet. Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, zaključuju iz Ministarstva kulture.

Uslijedile su i brojne poruke političkih stranaka koje na događaj gledaju različito, a oglasio se na Twitteru i pjevač Vlado Georgiev.

“Gorila je kula, zemlja se tresla, sve je pucalo od emocija i ljubavi”, napisao je, između ostalog, Georgiev na toj društvenoj mreži.

Izvor: Agencije