Ambasador SAD-a u Beogradu: Staviti tačku na sukobe iz ’90-ih

'Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Evropske unije', napisao je Scott na svom Twitter-nalogu (AP)
'Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Evropske unije', napisao je Scott na svom Twitter-nalogu (AP)

Američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott izjavio je kako je “došlo vrijeme da se stavi točka” na sukobe iz ’90-ih i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da se čim prije vrate dijalogu uz posredovanje Europske unije, prenosi Hina.

“Došlo je vrijeme da se stavi točka na sukobe iz 1990-ih. Pozivam Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem Europske unije i suzdrže se od poduzimanja koraka koji onemogućuju postizanje sporazuma”, napisao je Scott na svom Twitter nalogu.

Uz tu poruku, američki veleposlanik objavio je i poveznicu na tekst zajedničke izjave kojom je pet sila NATO-a pozvalo Srbiju i Kosovo da deblokiraju pregovore o normalizaciji odnosa i dođu do obvezujućeg sporazuma u interesu regionalne stabilnosti.

Kvinta traži punu normalizaciju odnosa

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija traže od Prištine da ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije, a od Beograda da prekine kampanju kojom od drugih zemalja traži povlačenje priznanja Kosova.

Države Kvinte navode kako želi vidjeti “punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obvezujući sporazum”, navedeno je u njihovu zajedničkom priopćenju, na koje je ponovno ukazao američki veleposlanik u Beogradu.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok se ne završe izvjesni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu ove jeseni i redovni u Srbiji narednog proljeća, male su šanse za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

10 Aug 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO