Hrvatska firma ugovorila milionski posao s Vojskom Slovenije

Odbrana, uprkos smanjenoj potrošnji, i dalje je jedan od prioriteta vlade, naveo je Uroš Lampert (Arhiva)
Odbrana, uprkos smanjenoj potrošnji, i dalje je jedan od prioriteta vlade, naveo je Uroš Lampert (Arhiva)

Jedna od najstarijih hrvatskih kompanija, čakovečki “Čateks”, ugovorila je sa slovenskim Ministarstvom odbrane posao vrijedan tri miliona eura.

Riječ je o tekstilnoj kompaniji koja proizvodi specijalizirane visokokvalitetne tkanine za medicinsku i vojnu industriju, navodi portal Novo.hr.

“Radi se o specijalnoj tkanini NYCO Cordura (Nylon / Cotton), koja je specifična po nevjerovatnoj čvrstoći, prekidnim silama, kao i otpornosti na habanje”, objasnio je Davor Sabolić, direktor “Čateksa”.

Hrvatska kompanija oprema i druge vojske

Bitna karakteristika te tkanine jest “no melt / no drip” (ne topi se / ne curi), što osigurava, kako kaže, da se prilikom zapaljenja materijal ne zalijepi za kožu nego se karbonizira i otpadne, pri čemu umanjuje štetu od gorenja.

Takva vrsta tkanine, kako navodi direktor “Čateksa”, sve je prepoznatljivija širom Evrope.

Osim slovenske, “Čateks” oprema i vojske Litvanije, Latvije, Mađarske, Crne Gore i Kuvajta, a razvija i projekte za vojsku, specijalne jedinice ili policije u Češkoj, Poljskoj, Austriji, Holandiji, Estoniji, Italiji, te nordijskim zemljama.

Izvor: Agencije


Povezane

Devetnaesti hrvatski kontingent danas je otputovao u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu, u kojoj hrvatski vojnici učestvuju već 9 godina. Samo nekoliko časova  prije odlaska vojnika Ministarstvo odbrane potpisalo je nastavak saradnje sa domaćim prozivođačima vojne opreme. Potpisan je ugovor o nabavci vrijedan 4 i po miliona evra. Ali,  hrvatski proizvođači vojne opreme ne snabdijevaju […]

U Vrhovnom stožeru Slovenske vojske svake godine ocjenjuju spremnost vojske za djelovanje u ratu i u miru, a javnost o tome obavještava predsjednik. Od 2010., zbog smanjenja budžeta u vrijeme ekonomske krize, situacija u vojsci bila je alarmantna. S rastom ekonomije, poboljšava se i vojna slika, ali posljedice štednje još se osjećaju.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO