Crna Gora proglašena ‘zvijezdom’ Mediterana

Stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti (Reuters)

Prema ocjeni Evropske komisije za putovanja, Crna Gora je “zvijezda“ Mediterana u prva tri mjeseca ove godine, jer je, prema evropskim statističkim podacima, ostvarila rast noćenja od 29 i dolazaka od 49, piše Jutarnji list.

Stručnjaci upozoravaju da Crna Gora, u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti.

Sagovornici Jutarnjeg ističu da je Crna Gora, u odnosu na Hrvatsku, jaka zbog investicijskih paketa po uzoru na Tursku, prenosi Tanjug.

“Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude vađenje dozvola u samo nekoliko mjeseci i oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih troškova, i sve je to uticalo na rezultat”, prenosi Jutarnji.

Znatno bolji poreski uslovi

Državnik sekretar u crnogorskom Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je u izjavi za hrvatski medij da Crna Gora u posljednjih 15 godina, izuzev jedne, ostvaruje kontinuirani rast prometa.

Objasnio je da Crna Gora danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega se 52 posto odnosi na kategorije četiri ili pet zvjezdica.

Investitorima su, kako je naveo, ponuđeni i znatno bolji poreski uslovi.

Dok PDV u zemlji iznosi 21 posto, na smještaj u hotelima on je na nivou od sedam, dok za hotele sa pet zvjezdica iznosi sedam posto na sve usluge.

Izvor: Agencije